Банов се срещна с генералния секретар на УНИДРОА във връзка с връщането на откраднати и изнесени културни ценности

  • 19 юли 2019 17:41

  • 411
  • 0
Банов се срещна с генералния секретар на УНИДРОА във връзка с връщането на откраднати и изнесени културни ценности
© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за се срещна с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (UNIDROIT/УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо в централата на организацията в Рим днес. Това съобщиха от Министерство на културата.

Срещата се проведе в рамките на работното посещение на министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за в Италия, като продължение на усилията на институцията за връщането на откраднати и изнесени от страната ценности.

По време на разговора е потвърдено желанието на България да стане страна по Конвенцията на УНИДРОА относно връщането на откраднати или незаконно изнесени културни ценности още през следващата година и е обсъдено бъдещото сътрудничество. Направено е и предложение за организиране на съвместна конференция за представяне на Конвенцията и информиране на обществеността и заинтересованите страни, включително търговците и колекционерите.

Присъединяването ще даде още една възможност за защита на националното наследство. През последните 20 години институциите у нас полагат усилия и водят трудна битка срещу незаконните разкопки и трафика на археологически ценности. На територията ни има много археологически обекти, датиращи от 7 000 г. преди Христа до наши дни, отбеляза министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за по време на срещата. Конвенцията ще даде възможност и на частните собственици на колекции да правят постъпки за връщане на откраднати или незаконно изнесените от страната културни ценности, допълни той.

Министър Банов поздрави проф. Тирадо с 90-годишнината от основаването на УНИДРОА като отбеляза, че със своята дейност Международният институт разширява възможностите за сътрудничество между държавите.

Конвенцията относно връщане на откраднатите или незаконно изнесени културни ценности е приета по инициатива на  Международния институт за унифициране на частното право (UNIDROIT/УНИДРОА) в Рим, Италия, на 24 юни 1995 г. Документът е един от международноправните инструменти за борба с незаконния трафик на културни ценности в световен мащаб.

Присъединяването ще предостави още един механизъм за защита не само на публичното право, което произтича от Конвенцията на ЮНЕСКО за средствата за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на собственост върху културни ценности от 1970 г., по която България е страна, но и на частното, като се разширяват възможностите за публично-частно партньорство в процеса на опазване на историческото наследство.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини