Петков: Над 1500 консултации за българи в чужбина са предоставили трудовите аташета през първото полугодие на 2019 г.

  • 18 юли 2019 17:46

  • 264
  • 0
Петков: Над 1500 консултации за българи в чужбина са предоставили трудовите аташета през първото полугодие на 2019 г.
© МТСП

Службите по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към посолствата на България в Австрия, Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното Кралство, Ирландия, Испания  и Германия са предоставили общо над 1 500 консултации на български граждани и компании през първото полугодие на 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП.

За същия период те са провели 28 информационни дни и са участвали в подготовката на 4 кариерни форума. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на Годишната среща на извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на Република България.

По време на изказването си той постави акцент върху политиките на Министерството на труда и социалната политика за преодоляването на предизвикателствата, свързани с недостига на работна сила. Усилията ни в тази посока са насочени към мотивирането на сънародниците ни в чужбина да се върнат да работят в България, както и към активирането на икономически неактивните българи, каза министър Петков. Като акцент в работата на службите по трудови и социални въпроси той открои организирането на кариерни форуми във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен, в които има концентрация на български студенти.

Министър Петков представи актуалното състояние на пазара на труда. Безработицата в България е на рекордно ниско ниво, което е резултат от възходящо развиващата се икономика и нарастващата заетост. Положителни тенденции са и намаляването на дела на продължително безработните и на безработните младежи, каза Петков.

Министърът на труда посочи, че темпът на нарастване на средната заплата в България през последните години изпреварва средния ръст за ЕС. През първото тримесечие на 2019 г. националната статистика отчете, че средното възнаграждение у нас е 1208 лв. В някои сектори като информационните технологии заплащането е конкурентно на останалите страни от ЕС, добави министър Петков.

Той представи и мерките за облекчаване на вноса на работници от страни извън ЕС. По данни на Агенцията по заетостта граждани от 35 държави работят в България. В челната тройка са Украйна, Молдова и Киргизстан. Увеличават се квалифицираните работници, които идват у нас със Синя карта на ЕС. С около 30% спрямо миналата година нараства и броят на сезонните работници, които са над 10 200 и се трудят основно в туризма. Министерството на труда и социалната политика работи активно и по линия на подготовка на спогодби за регулиране на трудовата миграция. Към момента такива документи са подписани с Армения и Молдова. Водят се преговори с Украйна, Беларус и Грузия, каза министър Петков.

Той запозна посланиците с ключовите политики и новостите в законодателството в социалната сфера.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини