Парламентът прие на първо четене промени в Закона за забрана на химическото оръжие 

  • 17 юли 2019 11:07

  • 206
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за забрана на химическото оръжие 
© Novini.bg

Парламентът одобри на първо гласуване промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори, внесени от Министерския съвет.

Въвежда се изискването за полагане на печат върху заявленията и декларациите, които се подават в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката. Предлаганите поправки не водят до създаване на нови регулаторни режими.

С тях се цели по-голяма яснота при прилагането на административнонаказателните разпоредби. Ще се осигури и прозрачност в извършвания от държавата контрол върху дейностите с химически вещества и техните прекурсори, попадащи в обхвата на

Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване, се посочва в мотивите. 

Румен Гечев подчерта от трибуната, че левицата подкрепя опита на Министерството на икономиката да повиши контрола в тази система, но настоява за корекции. Те са свързани с намаляване на "ножицата" между минималната и максималната глоба за нарушения по закона, която е от 1000 до 10 000 лв. Аргументът е, че голямата разлика е предпоставка за корупция.

Преди това депутатите одобриха на първо четене и изменения в Закона за измерванията.

Промените засягат срока за предоставяне на услуга "765 Одобряване на типа на средствата за измерване, в т.ч. всяка модификация или допълнение на одобрен тип средства за измерване", "1297 Първоначална проверка на средствата за измерване", "1065 Калибриране на еталони и средства за измерване, които не подлежат на контрол" и "446 Метрологична експертиза на средствата за измерване".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини