Николай Цонков: Управляващите очевидно се провалиха в преговорите за F-16

"БСП няма да подкрепи ратификацията на 4-те договора за закупуване на самолетите F-16 и актуализацията на държавния бюджет. Управляващите очевидно се провалиха в преговорите". Това заяви пред Канал 3 народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков.

Като основни причини на левицата да не подкрепи тези решения социалистът посочи - много се увеличава разходът от БВП за отбрана и става около 3%; не е ясно какво ще бъде индустриалното сътрудничество; важно е трите модернизационни проекта да се развиват и реализират едновременно; притеснителната цена за придобиване на тези 8 бойни самолета и начина на плащане.  Той обясни, че БСП е изложила всички тези свои притеснения миналата година, когато е подкрепила актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет.

"Тогава казахме, че за нас е най-важно тази сума, която ще се плати, да не тежи на бюджета, да не засяга важни сектори от българската икономика и финанси като здравеопазване, образование, социални дейности", обясни депутатът и допълни, че за съжаление сега това ще се случи. Според него с актуализацията на държавния бюджет- от 0,5% дефицитът скача на 2% и парите, които се отделят за самолетите, близо 2,2 млрд, лв., се взимат от общините, от здравеопазването, от образованието. "Ние сме твърдо за модернизация на българската армия, на която всички политици сме длъжници, защото се забавиха изключително много всички модернизационни проекти. Това обаче трябва да става разумно, от гледна точка на ограниченията, в които живеем и ограниченията на бюджета на България", категоричен бе народният представител.

Николай Цонков наблегна, че по време на преговорите не са постигнати основни са страната ни неща.

"Важно беше да имаме разсрочена схема на плащане, за да могат в близките 4-5 години да се случат модернизациите на всички видове въоръжени сили. Важно бе и да не повишаваме толкова рязко разхода от БВП за отбрана, защото това може да се отрази и на заплатите на военнослужещите, и на условията им на труд", поясни той.

Народният представител заяви, че не е ясно и какви други задължения ще поеме  бюджетът на Министерство на отбраната. Той подчерта, че има притеснителна информация, че пакетът на въоръжение на самолетите, който ще получим, не е пълният. "Има промяна в преговорите и финалните договори от проекта за инвестиционен разход, който беше одобрен от НС - със 700 млн. лв. повече", коментира той.

Цонков подчерта, че изтребителят, който ще получим не е многоцелеви, какъвто сме искали, за да заменим и МИГ и СУ-25 и  не е ясно каква ще бъде сумата за инфраструктура за тези самолети.

Коментари

 1. 2019.07.17 | 11:53

  Аз също не харесвам БСП, но в случая човекът казва съвсем смислени и верни неща. От просташките коментари до момента не се разбира нищо конкретно, т.е. радват се, че ще платим веднага за нещо, което ще дойде след 3-4 години, че излишъкът можеше да покрие други нужди или да погаси дълг, за да се спестят лихви и т.н. Не е случайно, че ББ или КрКр не обелват и дума, въпреки, че ст.д. за милиарди, пък тичат да дрънкат за всякакви ежедневни случки. Никой не ги и пита, обаче, чадърът е железен.

 2. 2019.07.17 | 11:24

  Мъка им е на комунягите, че не се закупиха комисионните грипени или руски ковчези. Доста хора загубиха много пари от президентско- червената върхушка.

 3. 2019.07.17 | 10:54

  да провалят на маика ти дивия

 4. 2019.07.17 | 10:00

  abre pederas kremal ne ti e vinoven tce maika ti hemafrodite e okucila takav dolen pederas kato teb.

 5. 2019.07.17 | 09:59

  da e-a i glupcite kakav e tozi samolet bre idioti koito mogat da go prehvashtat ruskite stari istrebiteli.

 6. 2019.07.17 | 09:48

  Бъкингамска проститутка-комунист в акция.

 7. 2019.07.17 | 09:48

  ЧЕРВЕН СКАПАНЯК

 8. 2019.07.17 | 09:48

  Кремълска проститутка-комунист в акция.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет