Ангел Джамбазки: Изборът на новия шеф на ЕК виси на косъм

  • 16 юли 2019 14:00

  • 396
  • 1
© Булфото (архив)

Продължават разгорещени разговори, аргументи "за" и "против". Това каза евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО – в кулоарите на Европейския парламент по повод предстоящото днес гласуване на кандидатурата на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е за председател на Европейската комисия, предаде репортер на Novini.bg

От една страна тезата на нашата група е, че Европа трябва да е повече Европа на отечествата, т.е. да решават държавните и правителствените ръководители, което, преведено, е Съветът, и дотук има политическа логика. От друга страна обаче кандидатът направи такъв звезден низ от обещания, че ако български политик си позволи такъв лупинг из общественото пространство, журналистите ще го побъркат. Тук се обещава на всеки всичко, а как ще се случи тази работа, не ми е много известно. В нейните твърдения има много спорни моменти, така че предстои много сериозен разговор, заяви Джамбазки.

Не бих казал, че групата ни е разделена – има делегации, които не са взели решение и не са го обявили. Броя гласовете, така че горе-долу съм наясно. Има вероятност да получи около 30 гласа и от нашата група, което може да се окаже ключово за избирането ѝ, но не съм сигурен дали ще се случи. Има много силен скептицизъм по отношение на позицията ѝ - видяхте, че днес тя изцяло се вмести в левия сектор – обеща всичко на социалистите, общеа всичко на "Зелените", обеща доста странни неща, като например неутрален континент до 2050 г. Това означава да се затворят българските мини, българските ТЕЦ-ове, да останат много българи без работа. Тук се чудя каква е ценността на това да оставиш тези хора без работа при положение, че Китай малко се интересува от тези неща. Това означава, че преместваш индустрия и производство от Европа в Китай. Няма много житейска логика в тази работа, но предстои да продължим с тези разговори, посочи евродепутатът.

Отношението на кандидата, като дойде, беше за твърди граници, а днес беше на страната на тези, които искат да вкарат повече миграция в Италия, в България. Трудно се съчетават такива изречения, малко ми бяга политическата логика, честно казано, заяви Джамбазки.

Той посочи, че не очаква широка подкрепа за кандидатурата на Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е извън тези, които са я издигнали. Мисля, че ако бъде избрана, ще бъде с много крехко мнозинство, което само по себе си ще постави под въпрос легитимността на избора. От правна гледна точка изборът ще бъде легитимен, но ако е около или под 400 гласа, това означава разделение на Европейския парламент, а такова разделение има в нейната партия, има групи в ЕНП, които няма да гласуват за нея, има при Социалистите и демократите, които също няма да гласуват за нея. Така че работата е "на косъм", каза още Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Павлин

2019.07.16 | 17:09

1

Платени ли са „новините” с тази нравствено ограничена личност? Не доумявам защо в този сайт постоянно лансират този „патриот”.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини