НАП: Пробита е само една база данни, работим денонощно с ГДБОП и ДАНС

  • 16 юли 2019 11:52

  • 1644
  • 5
© Булфото

На брифинг говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров заяви, че след хакерската атака, чрез която са източени лични данни, ще бъдат предприети мерки в три стъпки.

Ще бъде направен цялостен одит на информационната система, цялостен одит на системата за информационна сигурност, както и разследване на конкретния инцидент и на престъпното деяние с помощта на правооохранителните органи. Предстоят стъпки за подобряване на информационната сигурност, заяви Бъчваров.

Той поясни, че хакерската атака е засечена от ДАНС на 29 юни, както и че технологията, по която това е станало, е известна на приходната агенция. Бъчваров добави, че не е изключено участие и на вътрешен човек.

Колегите от ГДБОП и специализираните звена от ДАНС работят с нас в денонощен режим. Към екипа се присъединиха и колегите от Държавна агенция "Електронно управление". Това ни позволява да направим пълен преглед на това, кеото се е случило. Уведомили сме Комисията за защита на личните данни поради риска от изтичане на информация, съдържаща лични данни. В следващите дни ще потърсим съдействие по отношение на информационната система от български институции, ще потърсим и международна помощ. Продължаваме в денонощен режим да изясняваме противоправните действия на определени субекти, заяви Бъчваров.

Предстои да установим причините за уязвимостта и пробива в информационната сигурност, след това ще коментираме персонална отговорност на определени лица. Коментар на думите на хакерите няма да правим, посочи говорителят на НАП.

Имаме определени версии, че става дума за атака извън територията на Република България, уточни той.

Компютърен специалист от приходната агенция обясни, че НАП притежава над 60 бази данни, а пробивът от 29 юни е само в една от тях. От думите му стана ясно, че тези бази данни се съхраняват на различни сървъри.

Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяни от НАП. Временно е спряна услугата "Възстановяване на ДДС от чужбина", от която се вярва, че е осъществен пробивът, допълни той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1644 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
2

2019.07.16 | 13:03

5

Само една база данни, ама с данните за 5 мил. човека. Иди-оти некад-ърни

RMM

2019.07.16 | 12:37

4

Компютърен специалист да борави с подобни термини "от която се вярва, че е осъществен пробивът" - както се казва "ако е рекъл господ", дето го няма, може и да стане работата. Смятайте какви некадърници и калинки са назначени за експерти и специалисти! То цялата ни разградена територия се управлява от подобни некадърници, нормално е.

XXX

2019.07.16 | 12:15

3

Само една !? Та тези колко бази данни имат !? Що за глупости!

2019.07.16 | 12:10

2

Подгатвят народонаселението! Ще ни загладят с милиони за нов софтуер...

няма страшно

2019.07.16 | 12:06

1

нама страшно пичове, с наредба номер 18 на нап ще ви лъснат некомпетентните задници още повече. ще се дъните като тъпани на селски мегдан.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини