Горанов: Имаме целенасочена атака срещу данните в НАП

  • 16 юли 2019 11:35

  • 1696
  • 5
© Канал 3

Откраднатата информация е препратена чрез руски домейни и представлява около 3% от базата данни на НАП. Информацията, която е изтекла е недостатъчна, за да може да се направи извод за финансовото състояние на дадено физическо лице. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след извънредно заседание на Съвета по сигурност към МС.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на НАП бяха разпространени от хакери. Тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че става въпрос за хакерска атака.

"Тепърва се установява дали им вътрешна уязвимост и вмешателство в НАП", каза още той. 

"Ще се свържем с европейските съвети по сигурност. Трябва да се търси баланс между това да се запазят административните услуги и киберсигурността. Няма държава, система или фирма, която да не е уязвима", разкри министърът на финансите.

"От вчера най-добрият наличен капацитет в държавата работи върху системите на НАП. Анализите продължават. Държавните системи винаги ще бъдат уязвими, това е тъжният факт", коментира Горанов.

"Виновни и наказани винаги могат да се потърсят. Ако се установи вмешателство ще има наказания", допълни министърът.

"Информацията, която е изтекла по същество - съществува. Изтеклите данни са тези, предадени от декларациите в НАП. Освен, че е засегната лична информация, не виждам причина за притеснение от страна на гражданите. Имаме целенасочена атака срещу данните в НАП. Откраднатата информация е на парчета", завърши Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1696 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
2

2019.07.16 | 13:54

5

Горанов е пълен смешник. Някакво си човече, завършило в Свищов и било чиновниче в Общинска банка, някакви си масони решили да го направят фин. министър. Но какъвто и да е, сега трябва да подаде оставка, за да си понесе политическата отговорност.

Customer Support

2019.07.16 | 12:38

4

3 %, ама данните на 5 милиона души. Като махнеш децата и старите хора, остава цялото население на страната.

к

2019.07.16 | 12:37

3

Какъв е проблема? Проверете как и от кого е спечелена държавната поръчка за тая система и ще си лъсне истината. Опа, вие не я търсите, търсите кой ви е разклатил дървото. Е, нищо ново. Сега ще има нова поръчка за подобряване на нещо си и нови милиони за .... същите персонажи.

ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2019.07.16 | 12:23

2

Дани Кирилов с белия хакер ще оправи нещата.

тоя

2019.07.16 | 12:13

1

тоя не знаел, че се крадат данни, но знае какво са откраднали. смешник.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини