Илияна Йотова: Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор

  • 15 юли 2019 12:01

  • 398
  • 5
Илияна Йотова: Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор
© Пресцентър Президентство

Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор. Нямам опасения, че процедурата няма да бъде прозрачна. Доколкото разбирам, ще има възможност всички дебати и дискусии да бъдат наблюдавани от широката общественост. Мисля че вече си направихме своите изводи и сме наясно с това, че колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре ще бъде и за самата професионална гилдия. Така вицепрезидентът на България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , коментира във Велико Търново стартиралата процедура по избирането на главен прокурор. Йотова пристигна в старата столица, за да открие Летния семинар по български език и култура, който започна днес във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". 

"Разбира се, президентът е този, който трябва да бъде осведомен за различните тенденции при избора на главен прокурор, но аз съм привърженик преди всичко на разделението на властите, така както повелява българската конституция. Нека в един спокоен диалог да бъде избран най-подготвеният човек. От полза за нас е изборът да бъде сполучлив и успешен", каза още Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът коментира и искането за отмяна на машинното гласуване, като каза: "Аз сега ще ви отговоря като един обикновен български гражданин. Законът ми е дал правото да гласувам и машинно. Нито един аргумент на тези, които искат в момента неговата отмяна, не е убедителен за мен - нито грешките, нито финансовата страна на въпроса. И като гражданин не искам да ми бъде отнето това право". 

Вицепрезидентът призна още, че ако бъде създаден гарантиран и защитен софтуер, това ще позволи и на тези, които живеят в чужбина и са с български паспорт и българско гражданство, по-смело да участват в българските избори.

"Казват, че най-големият процент грешки бил при машинното гласуване. Но как се разбира това, при положение, че грешките се отчитат заедно с обикновената писмена бюлетина. Нито обясненията на ЦИК, нито аргументите на тези, които искат промяна в закона, за мен не са достатъчно убедителни. Аз като гражданин не разбирам каква е логиката сега да бъде прекратена възможността за машинно гласуване. А това дали ще има вето, решават президентът и неговият юридически екип", заяви още Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
398 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Умник Гюро

2019.07.15 | 22:38

5

Рижава комунистическа свиня.

Ivan Stantchev

2019.07.15 | 13:34

4

Тая рунтавата е време да иде на фризьор...И да си мие чиниите у дома......

гост

2019.07.15 | 12:53

3

Въпрос на договорка чий човек ще бъде новият. :)

2019.07.15 | 12:18

2

Вярваш ли си ма оФцо

2019.07.15 | 12:12

1

ЧЕРВЕНА КРАВО НЯМА ДА ИЗБЕРАТ ВАШ КАНДИДАТ. БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ АНТИКОМУНИСТИЧЕСКО ПРАВОСЪДИЕ.

Добави коментар

Водещи новини