Цвета Караянчева: Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица области, сред които образование, инфраструктура, стратегически проекти

  • 12 юли 2019 13:51

  • 205
  • 0
Цвета Караянчева: Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица области, сред които образование, инфраструктура, стратегически проекти
©

Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица области, сред които образование, инфраструктура, стратегически проекти. Това заяви днес председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, която се срещна с члена на Политбюро на 19-тия ЦК на Китайската комунистическа партия Ли Хунджон, който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република, и с водена от него делегация. В разговора участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и членове на Групата за приятелство България – Китай.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на подчерта дългогодишните връзки между двете страни и припомни, че тази година отбелязваме 70 години от установяването на дипломатическите ни отношения. Тя заяви, че България подкрепя инициативите „17+1“ и „Един пояс, един път“ и допълни, че страната ни е активен участник в тях, защото смята, че отношенията между държавите трябва да се развиват както на политическо, така и на икономическо ниво. По думите й срещи като днешната дават възможност да се обменят идеи и да се чертаят пътища за по-нататъшно съвместно сътрудничество. Председателят на парламента отбеляза, че двете страни могат да си взаимодействат на институционално ниво и допълни, че между парламентаристите от двете страни има отлични контакти.

Ли Хунджон отбеляза традиционното приятелство между двата народа и благодари лично на Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на за подкрепата й за инициативите „Един пояс, един път“ и „17+1“. Двустранните отношения между България и Китай вече са издигнати на ниво стратегическо партньорство между правителствата и законодателните институции, допълни той. По думите му нашето сътрудничество има солидна политическа основа и затова целта на посещението в България е по-нататъншното засилване на приятелските отношения между институциите на двете страни, както и на местно ниво. Нашата задача сега е да имаме повече реални проекти за сътрудничество, които да отразяват нивото на отношенията между нас, заяви Ли Хунджон.

Председателят на Групата за приятелство България-Китай Димитър Бойчев отбеляза, че групата е една от най-големите в българския парламент и по думите му това показва колко много приятели има Китай в България. Димитър Бойчев информира, че по повод годишнината от установяването на дипломатическите отношения в Народното събрание ще бъде открита изложба за развитието на връзките между двете страни, а през септември пак тук ще бъдат показани произведения на художници от България и Китай.

Членът на Групата за приятелство Валери Жаблянов увери китайските гости в топлите чувства на целия български народ към Китай. Той изрази надежда посещението на делегацията да даде нов тласък на развитието на двустранните отношения.

Последвайте канала на

БТА
205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини