БСП: Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона

  • 12 юли 2019 12:22

  • 257
  • 1
БСП: Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона
© Novini.bg

"Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона". Това ПГ на "БСП за България" в позиция по повод 28-ата годишнина от приемането на новата Конституция на Република България, разпространена от пресцентъра на партията.

"Утре, ние ще отбележим едно от най- големите постижения на нашия народ през годините на прехода, постижение, дало правните основи за преобразуване на България от тоталитарна в демократична държава! Утре е денят, в който преди 28 години бе приета Конституция на България! Основният ни закон прокламира пред света, че Република България е модерна и демократична държава, функционираща в съответствие с националните си традиции и световните демократични ценности, че вече сме готови да влезем като равноправни членове в световното демократично семейство на народите!", пише в позицията на ПГ на "БСП за България".

"Българската Конституция беше първата изцяло нова конституция в страните от Централна и Източна Европа, която призна и гарантира правата на човека и гражданина, прокламира социалната, правова държава и пазарното стопанство, учреди парламентарната република и демократичните политически институции, провъзгласи първенството на международното право и предвиди прякото действие на Конституцията като гаранция за върховенството ѝ. Ние сме признателни за доблестната и национално отговорната позиция на създателите ѝ - тези истински първостроители на съвременна България, които въпреки хулите разбираха и поеха своята отговорност, за да се осигури мирният преход на Родината ни към демокрация. Значението на приетата през 1991 г. Конституция не се ограничава в границите на изминалия период. Конституционният модел не е изчерпан, защото създателите на Конституцията положиха в нея ценности и принципи, определящи модерния демократичен конституционализъм. Това направи Основния ни закон правен инструмент, генериращ политическата стабилност, баланс и устойчивост в страната. Всички политически кризи бяха решавани чрез и в рамките на Конституцията". "Усложнената процедура за изменение на Конституцията от 1991 г., заложена от създателите ѝ, е не за да попречи на бъдещите народни представители да я приспособят към променените условия, а за да изключи авторитарни опити за промяна на демократичните ценности, отнемане на заложените в нея права и свободи на гражданите. Процедурата е гаранция, че промени в Основния закон се правят само след широко обществено съгласие, обективирано свободно и осъзнато. През изминалия период имаше не малко манипулативни отрицания на Конституцията. Опитваха се да я превърнат в дежурния виновник за политическото си безсилие, опитаха се да я превърнат от харта, гарантираща основните права и свободи на българите, в хартия, с която да избършат извращенията над демокрацията", пише още в позицията. "Конституцията не може да приема качествено законодателство, за това е отговорно управляващото мнозинство. Конституцията не може да принуди народните представители от мнозинството да слушат съвестта си, а не да узаконяват всяка прищявка на лидера си! Своята отговорност трябва да поемат и други институции! Нашата Конституция бе създадена във преходно време на политически и партийни противоречия, когато България търсеше новото си място в света. Въпреки това тогавашните народни представители имаха мъдростта и изведоха в Основния ни закон принципите за повече търпимост и толерантност към различията в позициите. Ние, от БСП, все още вярваме, че балансът, приемане на чуждата позиция, когато е в полза на народа, ще се наложат над крайното отрицание, над личния и тясно партийния интерес, за да пребъде България!", се посочва още в позицията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
257 1

Коментари 1

Добави коментар
ZICO

2019.07.12 | 12:41

1

i na putin,da vi ....maikata

Добави коментар

Водещи новини