Ирена Анастасова: Машинното гласуване е крачка напред

  • 09 юли 2019 18:34

  • 614
  • 2
Ирена Анастасова: Машинното гласуване е крачка напред
©

Трябва ли да се отказваме от всичко, което ни затруднява? Нито секционните комисии бяха обучени както трябва, нито на обществото беше обяснено достатъчно как да се гласува машинно. Със сигурност може би то има недостатъци, но се върви не към отстраняване на проблемите, а към цялото му отричане. Това заяви Ирена Анастасова от БСП в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Машинното гласуване е крачка напред. То е един от вариантите да убедим хората, че наистина вотът е това, което е“, добави тя.

„Резултатът от машинният вот се нанася на хартия от председателят на секционната комисия. Не мисля, че това е толкова трудно и изисква голям умствен капацитет“, подчерта Анастасова.

По думите ѝ има всякакви опити да се бойкотира електронния вот. „Трябва да дадем шанс на обществото да свикне с този вид гласуване. Нужно е време. При машината не може да има недействителен вот“, подчерта депутатът от БСП.

"В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието и за учебните програми, въведени през 2001 година и довели до масова неграмотност – ние надграждаме грешки", заяви тя по темата за политическата намеса в работата на издателствата на учебници и на авторските колективи.

Анастасова коментира: „Министърът е политическо лице. Защо казвам, че намесата е политическа – защото имаме утвърдени учебни програми. Тогава БСП имаше своите възражения, но те не бяха чути”.

Тя разказа за последващата процедура, според която министърът със своя заповед определя комисия, която одобрява написаните учебници, след това той определя 7 независими рецензенти, които излизат със становище и накрая учебниците трябва да бъдат оценени от всички учители по история в България.

„Имаме приключена процедура. На всички етапи компонентите са казали „да”. Заради забележките на двама експерти обаче, които не са експерти в областта, за която говорим и които обясняват, че социалистическият период не е отразен достатъчно обективно в конкретни моменти, министърът спира учебниците”, каза още тя.

„Прочетох 5-те учебника. Авторските колективи са се справили прекрасно. Програмата за 10- ти клас е напълно изпълнена като съдържание в учебниците, авторските колективи са се съобразили напълно с приетата учебна програма. Друг е въпросът, че не ми харесва как е отразен периодът - например след 44- година година има лагери, но преди това – не. Думата фашизъм не съществува”, изрази още мнение депутатът.

По думите ѝ, никой министър в демократична държава не трябва да си позволява еднолично да прави това. „Той е на пост ,който не му го позволява. Никой министър не си го е позволявал. В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието, която не случва, както и за учебните програми, въведени 2001 година, които сега доведоха до масова неграмотност – вместо да поправим тези грешки, ние надграждаме грешки”, заключи Анастасова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Антон

2019.07.09 | 19:15

2

"Не е важно кой и как гласува - важното е кой и как брои гласовете"
Йосиф Висарионович

Откровения

2019.07.09 | 18:56

1

Аз съм прост и вие сте прости и за това на никой от на не ни трябва машинно гласуване. Аз не знам как да го прекарам, а вие как да го ползвате.

Добави коментар

Водещи новини