Захариева на министерската среща на ОССЕ: Трябва да облекчим живота на хората в зони на конфликт

  • 09 юли 2019 14:11

  • 235
  • 0
Захариева на министерската среща на ОССЕ: Трябва да облекчим живота на хората в зони на конфликт
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на взе участие в провелата се днес еднодневна неформална среща на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Форумът в планинския курорт Високи Татри в Словашката република е организиран от Словашкото председателство на ОССЕ под егидата на министъра на външните работи и европейските въпроси Мирослав Лайчак, действащ председател на организацията за 2019 г.

В рамките на неформалния диалог между ръководителите на делегации, вицепремиерът Захариева подчерта необходимостта в днешния бързо променящ се свят да функционира международен ред, основан на правила и норми, както и на международни институции, гарантиращи мир, сигурност, просперитет, устойчиво развитие и спазване на човешките права. Една ефективна и устойчива международна система следва да е способна да разрешава както новите предизвикателства пред сигурността, така и да насърчава мирното разрешаване на междудържавни спорове.

“Срещам се с много хора по време на посещенията ми в различни точки на света и подкрепям Словашкото председателство в това, че трябва да се мисли как да се облекчи животът на хората в зони на конфликт", каза министър Захариева. "Светът е взаимно свързан, имаме нужда от правила, които да създават равнопоставеност между малките и големи страни. Трябва да се спазват фундаменталните човешки права и да уважаваме своите различия”, заяви тя.

“Налице е недостатъчно доверие между държавите, което трябва да се възстанови с политическа воля. Затова трябва да помислим какво повече ни сближава, отколкото какво ни разделя. ОССЕ е добре позиционирана да си сътрудничи в координация с други организации като ЕС, Съвета на Европа и ООН, тя е един постоянен политически диалог между страните”, каза Захариева и тази част от нейното изказване бе цитирана по-късно от испанския външен министър Жозеп Борел, номиниран за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност.

Министрите, наред с всички важни аспекти на сигурността на европейския континент, се спряха и на продължаващата криза в и около Украйна, съпроводена от загуби на човешки живот и тежка хуманитарна ситуация.

ОССЕ играе важна роля в Западните Балкани, където заедно с ЕС работи за засилване на сигурността, върховенството на закона и демокрацията. В тези рамки има потенциал двете организации да сътрудничат на терен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини