Билетите на експертите от културното министерство са закупени на най-ниска цена, заявиха от ведомството

  • 05 юли 2019 17:21

  • 399
  • 3
Билетите на експертите от културното министерство са закупени на най-ниска цена, заявиха от ведомството
© Булфото

Министерство на културата излезе със съобщение във връзка с публикация на сайта offnews.bg със заглавие: „2400 лв. за билет от София до Венеция, или как си живеят в Министерството на културата“, публикувана в 16.04 часа, 2 юли 2019 г.

Става дума за организацията и провеждането на Венецианското биенале по изкуствата.

Министерството на културата уточнява следното: Сумите за командироване на служители от Министерството на културата са изчислени неточно. Посочените в материала суми са многократно завишени. Допусната е техническа неточност при конвертирането на валутата, като цените в лева са изчислени като цени в евро. Реалните суми, цитирани в публикацията, са точно наполовина.

Така например, самолетните билети на експертите не са 2425, 84 лв. и 1700,20 лева, както е посочено, а съответно 1240,31 лв. и 869,30 лв, каквато е тяхната реална стойност.

От министерството уточняват също, че билетите са закупени на най-ниска цена, те са икономична класа, двупосочни, с прекачване и съгласно сключен договор по Закона за обществените поръчки с изпълнител, който осигурява самолетни билети и настаняване при командировки на служители на Mинистерството в чужбина, като предложенията за билети и настаняване следва да са съобразени с Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

При получена заявка, Изпълнителят предоставя на Възложителя варианти на пътуване, съобразени и с Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина и Наредбата за командировки в страната. Не само пътуванията до Венеция, но и всички служебни командировки, осъществявани от служители на Министерството на културата, са извършвани при стриктно спазване на законите и нормативната уредба на страната. Същото се отнася и за нощувките, които са осъществени в рамките на лимита, утвърден в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Именно по тази причина хотелското настаняване е направено в предградие на Венеция, а не в самия град или в близост до международните павилиони, защото в този момент, поради големия интерес към събитието и неговия международен характер, цените на хотелите многократно са надвишавали лимитите, посочени в българските закони.

От министерство на културата обръщат внимание и на факта, че изчисленията на „Офнюз“, както и примерите за хипотетично възможни цени на нощувки и самолетни билети, са принципни и несъобразени със събития и периоди.

 

Както знаете, билетите и тяхната цена варират според сезона, деня на пътуването, натовареността на авиолиниите и други фактори, което прави заключенията на автора манипулативни и тенденциозни. Във времето, през което е осъществено пътуването на служителите на министерството на културата, това са били възможно най-ниските цени, предложени от фирмата, към момента, се посочва в съобщението на министерството на културата.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
399 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
obi uan

2019.07.05 | 18:02

3

поне да дарят некви капачки за кувьози, щото бая народна пара са изхарчили за личен кеф, а кувьозите недостигат, питайте ги- дариха ли поне една капачка ............

фффФ

2019.07.05 | 17:54

2

Всеки който е ходил, е близал яко задници, дори който се е правил че повече разбира от култура е ял и амура

bat BOJO

2019.07.05 | 17:50

1

И АЗ ИСКАМ БЕЗПЛАТНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ВЕНЕЦИЯ, ДА ВИ ЕВА ММТА, ХУБАВО ХАРЧИТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ, ХРАНТУТНИЦИ НЕКИАДЪРНИИИИ

Добави коментар

Водещи новини