Нено Димов подписа договор за изграждане на водна инфраструктура с ВиК Враца

  • 03 юли 2019 17:04

  • 307
  • 0
Нено Димов подписа договор за изграждане на водна инфраструктура с ВиК Враца
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и Ангел Престойски, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Враца, днес подписаха договор за изграждане на ВиК инфраструктура. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

На събитието присъства и областният управител на Враца Малина Николова. Общият размер на инвестицията е над 50 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 36,3 млн. лв.

„ВиК“ – Враца е първият от 14-те консолидирани ВиК-оператора, които ще бъдат финансирани по ОПОС чрез прилагане на регионалния подход при изпълнение на инвестиции във водната инфраструктура. По проекта ще бъде рехабилитирана, реконструирана и/или доизградена общо 80 км ВиК мрежа за градовете Враца, Мездра, Бяла Слатина и Козлодуй.

С успешното изпълнение на дейностите по проекта още 78 000 жители ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. Очаква се загубите на вода да намалеят с 20%.

Директните ползи за населението са свързани с намаляване на риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото на предлаганите ВиК услуги.

Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца.

Радина Лазарова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини