Въвеждат тол системата догодина

  • 02 юли 2019 21:47

  • 2252
  • 3
Въвеждат тол системата догодина
© Pixabay (архив)

Въвеждането на тол системата се отлага за не по-късно от март следващата година.

Това реши парламентарната комисия по регионална политика, като прие предложените вчера от ГЕРБ промени в Закона за пътищата. Спешната поправка скара управляващи и опозиция, предаде БНТ. Пред депутатите директорът на Националното тол управление Олег Асенов съобщи, че от началото на годината досега са събрани близо 252 млн. лв. от пътни такси и прогнозира двойно увеличение на сумата до края на годината.

Левицата обвини ГЕРБ, че умишлено бави тол системата заради предстоящия местен вот, тъй като ще принуди тежкотоварните автомобили над 3.5 т да заплащат за време на километър. Дора Янкова, депутат от ПГ на „БСП за България” заяви: „Сега искате по време на изборите да е тихо, да е спокойно, ТИР-овете да си пътуват, пари да не събира държавата, с риска дори да се лишим от средства, защото се появи шум в системата. И като се появи шума в системата, дайте да е тихо по време на евроизборите и на местните”.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията с аргумента, че отлагането е необходимо, за да се тества системата и да се постигне консенсус между държавата и бизнеса за обхвата на платената пътна мрежа и тарифите. Александър Ненков, зам.-председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление каза: „От другата страна имаше едни потребители, в лицето на превозвачите, които със сигурност не им е приятно от самия факт,че ще им се увеличат таксите, които трябва да плащат, за да ползват тази пътна мрежа. И няма как видите ли да се съглася, че това било заради местните избори".

От АПИ обясниха, че на 16 август ТОЛ системата ще заработи, но няма да се събират такси. Отлагането до март ще даде възможност на бизнеса да си калкулира в бюджетите новите разходи. Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) обяви: „Човекът с камиона, с хляба, като си вземе бордовото устройство и мине по маршрута си, да знае точно колко ще му струва, преди да го е заплатил”.

Директорът на националната тол система прогнозира, че до края на годината приходите от пътни такси ще надхвърлят 400 млн. лв още преди да е въведено заплащането на километър за тежкотоварните автомобили и даде пример.

Без нито един против и само трима "въздържали се" депутатите се съгласиха тол системата да се отложи за следващата година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2252 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kik

2019.07.03 | 12:33

3

Socialistite da mal4at 4e vsi4ki o6te pomnim katastrofalnite im upravleniq. 4el za zele ne stava ot vas drugari i drugarki.

Българофил Антикомунист

2019.07.02 | 23:38

2

Къде ми е коментара, шибани комунисти,а???

Боби Малинов

2019.07.02 | 22:55

1

Това напрактика е най-голямата измама която се случва. Тази система никога няма да тръгне. Абсолютна лъжа е, че превозвачите искат отлагане. Всъщност пътната агенция и този нейн директор са се омазали до гушите и незнаят какво да правят сега и говорят глупости. Съсипаха я тая държава... един милиард отиде по дяволите... и то всяка година

Добави коментар

Водещи новини