Смолян ще изпълнява мерки за по-чист въздух със средства по ОПОС

  • 01 юли 2019 15:30

  • 379
  • 0
Смолян ще изпълнява мерки за по-чист въздух със средства по ОПОС
© МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и кметът на Смолян Николай Мелемов подписаха договор за подобряване качеството на атмосферния въздух. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Размерът на инвестицията е 9,6 млн. лв., осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди, които са с източник на битовото отопление с твърдо гориво.

Реализирането на посочените мерки ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за близо 36 000 жители на община Смолян, както и за изпълнение на целите, произтичащи от националното секторно законодателство.

Проектът ще се изпълнява на два етапа. Първият етап включва анализ на средата и изготвяне на визия за подхода при подмяна на горивните инсталации. На базата резултатите през втория етап ще бъдат изпълнени същинските инвестиционни мерки за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия.

Срокът за изпълнение на дейностите е 53 месеца.

Радина Лазарова
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини