Нено Димов: Трябва да насочим политиката за финансиране към ползите за местните общности

  • 28 юни 2019 15:49

  • 262
  • 0
Нено Димов: Трябва да насочим политиката за финансиране към ползите за местните общности
© Булфото (архив)

"Политиката ни за финансиране трябва да се насочи към ползите за местните общности. Изключително важно е така да бъдат реализирани проектите, че това да е пряко осезаемо за хората, които живеят в региона". Това е казал министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе днес в Боровец по време на заключителна конференция на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Министър Димов е отбелязал, че МОСВ вече е насочило усилията си в тази посока, като е дал пример с новия подход за управление на "Натура 2000", с който се дава възможност местните общности да управляват зоните от европейската екологична мрежа.

В сферата на опазване на чистотата на атмосферния въздух през следващите години ще бъде осигурен ресурс от близо 700 млн.лв., който е в помощ на общините за решаване на този изключително сериозен проблем, е посочил министър Димов. Отворен е ресурсът от 111 млн.лв. за 7 общини по Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ 2014-2020 г. за подмяна на битовото отопление с по-екологично. След разговори с ЕК беше осигурен и допълнителен ресурс от около 400 млн.лв. по ОПОС с бенефициенти 10 общини за електрификация на градския транспорт. Към края на годината ще бъдат налични още 80 млн.лв. за преминаване към по-екологично битово отопление за общини, които не отговаряха на критериите при кандидатстването по първата процедура на ОПОС. В Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, която е извън оперативната програма и вече е приета от правителство, са предвидени още 100 млн.лв. за следващите 3 години. "Опазването на чистотата на атмосферния въздух ще бъде сред приоритетите в новия програмен период, защото парите, които в момента се отделят, не са достатъчни да се решат проблемите навсякъде", е заявил министърът, добавят от МОСВ.

"По отношение на отпадъците голям проблем на общините е рекултивацията на старите депа. Този проблем досега не беше обхванат в оперативната програма, но допълнително успяхме да договорим ресурс от 120 млн.лв. по ОПОС за целта. Осигурихме подкрепа и от ПУДООС в размер на 70 млн. лв. Всички общини, които имат депа в рамките на наказателната процедура, да кандидатстват за финансиране и от ПУДООС, и от ОПОС", е допълнил министър Димов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини