Калоян Паргов посрещна посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на БСП – София

  • 27 юни 2019 09:48

  • 341
  • 3
Калоян Паргов посрещна посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на БСП – София
© БСП, пресцентър

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов посрещна посланика на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин в централата на столичните социалисти, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той беше специален гост на традиционната дискусия, организирана от клуб "Млад дипломат" към ГС на БСП - София, с председател Николай Маринов.

Американският дипломат, чийто мандат изтича след няколко седмици, направи оценка на отношенията между САЩ и България. Калоян Паргов поздрави Ерик Рубин за професионализма, с който ще бъде запомнен неговият мандат в България. А в края на срещата му подари икона на "земния ангел" Св. Иван Рилски - небесния закрилник и покровител на българския народ.

"Не се поддадохте, както някои ваши предшественици, на изкушението да давате наставления през медиите", обърна се лидерът на БСП - София към американския посланик.

Калоян Паргов отбеляза факта, че Ерик Рубин е посланикът на САЩ с най-дълъг мандат в България.

"Това е висока оценка и на Държания департамент за вашата работа, каза още Калоян Паргов. - Вие сте и първият американски официален представител, който прекрачва прага в Дома на Градската организация на БСП в София, като не броим, разбира се, Гюс Хол - генерален секретар на Американската комунистическа партия".

Калоян Паргов отбеляза и добрите и ползотворни контакти на Ерик Рубин с представители на целия политически спектър в България през мандата му. Според него вече е време за различна основа, на която да стъпят отношенията между България и САЩ, а именно – увеличаване на американските инвестиции в страната ни и на Балканите.

"За нас е ясно, че политиката на Балканите на САЩ, като Велика сила, винаги се е базирала на три водещи линии - сигурност, енергетика и сдържаност, коментира той. - Мисля обаче, че е дошло времето за четвърта водеща линия, която да стане различна основа на нашите отношения, а именно – увеличаване на американските инвестиции в България и на Балканите. Националните ни интереси се опират на три стълба - стабилност, регионално сътрудничество и решението на един романтичен за България драматичен въпрос – Македония – и увеличаване на чуждестранните инвестиции, от които отчаяно се нуждаем предвид състоянието на нашата икономика. И точно на това място можем да намерим пресечна точка на българо-американските интереси. За нея си заслужава да говорим и с вас, и с бъдещия американски посланик у нас Херо Мустафа, която ще посрещнем най-сърдечно. Надяваме се тя да продължи и да задълбочи този диалог и да го доведе до конкретни резултати".

Н. Пр. Ерик Рубин призна, че напуска България след няколко седмици с известна тъга, но обеща да запази приятелствата и връзките си с нашата страна и да се върне пак тук.

"Искам да подчертая, че взаимоотношенията, които имаме с България, се характеризират с тясно сътрудничество с всички основни водещи политически партии, каза той. - Най-вече искам да отбележа особено тясното и позитивно сътрудничество, което сме имали през годините с БСП. Тук бих искал да кажа, че всяка година над 5000 млади българи посещават САЩ в рамките на програмата за летни студентски бригади. Досега над 100 000 души са се включили в тази програма".

Американският дипломат добави, че взаимоотношенията с България вече обхващат много области, а една от тях е икономическото развитие.

"Нашият основен приоритет в това отношение е създаването на добри работни места с подходящи заплати за младите българи, за да се върнат те от чужбина или въобще да не напускат страната. Американските инвестиции в България през последните 25 години е нещо, с което ние много се гордеем. Благодарение на тях тук бяха създадени десетки хиляди работни места", коментира той.

Ерик Рубин добави, че приоритет на САЩ е да помогне на България да гарантира енергийната си сигурност.

"В това отношение нашата основна цел е диверсификацията, каза той. - Така страната ще има достъп до множество източници на енергия, а конкуренцията ще спомогне за намаляване на цените. Затова ние очакваме с нетърпение най-важната стъпка - завършването на интерконектора между Гърция и България. Благодарение на него през следващата година в страната ще може да пристигне газ от Азербайджан".

Посланикът на САЩ отбеляза също, че от началото на миграционната криза Америка много тясно си сътрудничи с България и помага да опази и гарантира сигурността на границите си.

"САЩ и България си сътрудничат успешно в областта на модернизацията на отбранителните способности, както и във военната област, коментира Ерик Рубин. - Помагаме също на България, като член на НАТО, да увеличи оперативната си съвместимост с останалите страни-членки на Пакта. В тази връзка страната се нуждае от модерно военно оборудване, съвместимо с НАТО, така че българските военни да вземат достойно участие в съвместни операции, както и да отбраняват родината си".

Американският дипломат разкри също, че се гордее със сътрудничеството с България в областта на запазването на културните и исторически ценности, както и в сферата на образованието.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
341 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.06.27 | 10:02

3

СЛАВА НА ПРЕЗИДЕНТ ТРЪМП! СПАСИ НИ ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ!

Авраам

2019.06.27 | 10:01

2

Иба...кумондел икона подарява!!!

2019.06.27 | 09:49

1

НЕ СЕ И СЪМНЯВАМ ХАХАХА НО СОЦИАЛИЗМА СВЪРШИ И ВЕЧЕ НЕМА! И МАЙМУНАТА СИ ОТИДЕ...

Добави коментар

Водещи новини