Комисията по регионална политика отхвърли ветото на президента върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

  • 26 юни 2019 13:15

  • 529
  • 2
Комисията по регионална политика отхвърли ветото на президента върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие
© Novini.bg

Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и по този начин отхвърли президентското вето.

„За“ повторното приемане на закона гласуваха 13 членове на комисията, „против“ бяха 6, а „въздържал се“ - 0, с което ветото бе преодоляно. Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще бъдат от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Припомняме, законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. След комисията ветото трябва да бъде разгледано и в пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Росен

2019.06.28 | 21:50

2

На Тома Белев и хората му номерата да мърсят природата и да не плащат глоби няма да минат този път.

2019.06.26 | 15:00

1

Румбааа, глупак под чехъл! пак ти отхвърлиха ветото!

Ти си никой Румбаа! Ти си един смешен шут и превръщаш пресидентсвото в цирк, а политичеслото влияние на президента в такова на едни клоун!

Ти можеш само да лижеш насрануия г.ъз на Говнелия Импексова!

Добави коментар

Водещи новини