От НПСД също скочиха срещу учебниците по история за 10-ти клас

  • 22 юни 2019 19:51

  • 1720
  • 7
От НПСД също скочиха срещу учебниците по история за 10-ти клас
© НПСД

Народна партия свобода и достойнство категорично осъжда опита за манипулативно и тенденциозно представяне на Комунистическия режим в новоиздадените учебниците по история за 10 клас.

Това се казва в декларация от партия НПСД по повод темата за новите учебници по история за 10-ти клас. Публикуваме деклрацията без редакторска намеса:

"Благодарение на постигнатите успехи от Фондация „Истина и памет“, през 2018 г., МОН прие нова учебна програма, в която периодът 1944-1989 г. да се разглежда в самостоятелен раздел с нови знания и термини. Днес виждаме, че радостта ни през 2018 г. е била преждевременна. Макар, че привидно са спазени критериите на новата програма, фактите са представени крайно тенденциозно. Липсват или са изопачени ключови престъпления на режима, които биха дали много по-пълна представа за трагедията, която преживява българското общество под ботуша на БКП. Единственото усилие, което са положили повечето автори, е да опаковат един престъпен тоталитарен режим и да го представят, като част от нормалното развитие на България. Дори не се споменава за ролята на Държавна сигурност, която е ключов фактор, за да може да се разбере как е работила репресивната машина. Не се говори и за жертвите, веднага след 9.IX.1944 г. - авторите са приели, че такива няма. Пропуснати са и трите фалита, които най-ясно разкриват несъстоятелността на комунистическата икономика.

Асимилацията на българските граждани – етнически турци, помаци и цигани, която се води с бюрократична последователност през 60-те, 70-те и 80-те години, е сведена до бегло споменаване на така наречения „Възродителен процес“ и е вкарана в границите от 1985 до 1989 г., което е абсолютно невярно. Но дори и това мимолетно споменаване е в удобен контекст, който обяснява „Възродителния процес“ с „намаляването на българите, нарастване броя на българските турци и несекващата агитация на Турция, че те са нейни „сънародници“…“

Длъжни сме да констатираме, че вместо желания положителен ефект от включване на комунизма в учебната програма за 10 клас, виждаме само реваншизъм и откровена гавра с жертвите на престъпния комунистически режим, които не само не получиха правосъдие, а са длъжни да помагат на децата и внуците си да изучават „че Тодор Живков се е грижил за народа“.

Не можем да допуснем поредния опит на наследниците на престъпния комунистически режим, да деформират мисленето, възприятията и ценностната система на децата ни, защото те са бъдещето на България.

Всичко това се случва след като през 2000 г. Народното събрание прие нарочен „Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен“, а през 2009 г. прие „Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани“, в която законодателният орган на Република България обявява, че „Прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.“

Категорично подкрепяме петицията на фондация „Истина и памет“, и призоваваме всички демократично мислещи хора, които милеят за бъдещето на България също да я подкрепят.

Озадачаващо е мълчанието на големите политически партии. Очакваме да видим, реакцията на ДПС, която реално е съуправляваща пария (в сянка) в управляващата коалиция. Дали ще се решат да излязат с категорично мнение по въпроса или ще продължат да се занимават с придобиването на ТЕЦ-ове, и популистки предложения за свалянето на субсидиите на партиите на 0 лева. Може би, ще чуем фронтмена им Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на да изрази позиция по този въпрос. Надяваме се и ГЕРБ да заявят позиция по този казус, защото той е от огромно обществено значение за бъдещето страната ни.

Обръщаме се към министъра на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 с искане да предприеме необходимите мерки за преразглеждане на опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г.

Обръщаме се и към всички репресирани и преживели тоталитарния режим в България, където и да се намират, в България, Германия, САЩ и др., както и към дружествата на изселниците ни в Турция, нека всички да се включим в петицията на Фондация „Истина и памет“ като национална кауза. Когато става въпрос за формирането на мирогледа и идеалите на децата ни, не може да има партийни бариери, можем да кажем само – Комунистическият режим е престъпен".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1720 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Georgiev

2019.06.22 | 20:34

2

Za bkp me znam no mai vasijat ezik e tendenziozen i revanchistki

6879

2019.06.22 | 20:04

1

вървете в турция и си вземете и мангалите анонимници

2019.06.23 | 06:33

3

Всички мангали са останали в България . Вече трудно определям кой е мангал и кой е циганин . Помогнете ми в определенията . Ами българина към кои принадлежи ?

От тиквуня с любов

2019.06.23 | 08:11

4

НПCД e тypcka пapтия, чиeтo мнeниe нямa ниkakвa тeжecт в oбщecтвeния, иkинoмичeckи и пoлитичeckи живoт нa Бългapия! Лaeщи пceтa, тъpceщи cвoятa cи пeт минyтнa cлaвa!

До боклука !

2019.06.23 | 08:35

5

Лаещ си ти !

Щото акълати не стига, дори да прочетеш написаното и да го асимилираш !

По какво отсъди, че са турска партия ?

Тежко е, да си проСС' !

2019.06.23 | 20:12

6

До къде я докарахме -мангалите да определят какво да се изучава в българските училища !??Егати държавата !!

до тоя отдолу

2019.06.23 | 20:14

7

До боклука - защо не се гръмнеш бе рязан мангал ??

Добави коментар

Водещи новини