НС регламентира броя и разположението на точките за достъп до пощенската мрежа

  • 20 юни 2019 10:44

  • 287
  • 0
НС регламентира броя и разположението на точките за достъп до пощенската мрежа
© Novini.bg

Парламентът регламентира броя и разположението на точките за достъп до пощенската мрежа на оператора със задължение за извършване на универсална услуга. Текстът на законопроекта гласи, че броят и разположението на точките за достъп до пощенската мрежа трябва да отчитат нуждите на потребителите и отговарят на нормативите, предвидени в чл. 15, ал. 1, т. 12 на закона.

Нормативите в посочения член се приемат от Министерския съвет по предложение на Комисията за регулиране на съобщенията.

Първоначалното предложение бе освен на нормативите пощенските оператори да поддържат на най-малко една стационарна пощенска станция в населени места с население от 800 до 15 000 жители и най-малко две стационарни пощенски станции в населени места с население над 15 000 жители и най-малко по една стационална пощенска станция на всеки следващи 20 000 жители. Този текст отпадна по предложение на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова и след дебат по темата.

„За“ предложението за отпадане на текста гласуваха 99 народни представители, „против“ – 25 и „въздържали се“ – 50.

Дора Янкова обоснова предложението сисъс загриженост и опасения, че могат да бъдат закрити клонове на „Български пощи“ по малките населени места.

От своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и на Комисията по транспорт Георги Свиленски попита какъв е смисъла да се поставят ограничения на българския държавен оператор. Според него целта е друга - 2025 г. да изтече договорът на „Български пощи“, а през 2026 г. да има друг оператор. По думите му идеята е „Български пощи“ да излязат от малките населени места.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов уточни, че няма да има закриване на клонове. Той обясни, че през 2025 приключва задължението на „Български пощи“ да извършват универсална пощенска услуга.

„Ще се избере нов оператор, не се знае кой ще бъде“, каза той и уточни, че това може пак да бъде „Български пощи“. Според него притесненията на БСП няма смисъл да се дискутират.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини