Мая Манолова внася в НС законопроекти за съсловните организации в здравния сектор

  • 19 юни 2019 17:06

  • 620
  • 0
 Мая Манолова внася в НС законопроекти за съсловните организации в здравния сектор
© Булфото

Следващата седмица омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ще внесе в парламента проектозакони за всяко едно от съсловията в здравния сектор, като идеята е монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се защитават интересите на работещите в системата. Това обяви в Кърджали Манолова, която пристигна в родопския град, за да подкрепи протеста на здравните специалисти от цялата област за достойно заплащане на труда им и по-добри условия на труд.

Пред десетките протестиращи, събрали се в центъра на Кърджали, пред паметника на Васил Левски, омбудсманът изрази намерението си да атакува в Конституционния съд и сега действащия Закон за съсловните организации в сектор здравеопазване, който обвързва упражняването на професията със задължително членство в организацията. Тук има нарушени много конституционни разпоредби, категорична бе Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Тя каза, че ще подкрепя докрай протестите на здравните специалисти, докато техните справедливи искания бъдат изпълнени. "Това не са искания само за пари, а са искания за всеки един от нас като граждани, като пациенти. Това са искания за промяна на здравната система", коментира омбудсманът. По думите й в здравната система цари хаос, в който изтичат парите, а доказателство за това е, че обещаните пари за здравните специалисти така и не стигнаха до тях. "От 1 юни всички медицински специалисти трябваше да получават минимум 950 лева, което не е факт никъде в България", каза Манолова. Според нея е налице пълен отказ да се правят реформи в здравеопазването.

От протеста в Кърджали тя алармира, че на много места в България се правят опити от здравни мениджъри да бъдат "натискани и да бъде мачкан техният протест". Като пример тя посочи градовете Стара Загора, София, Враца, Казанлък, където управители на болници и местната власт се опитвали да мачкат хората, за това, че изпълняват конституционното си право да протестират. "Вместо министър Ананиев да изпраща открито писмо до омбудсмана, в което да обвинява мен и медицинските сестри за хаоса, трябва първо да си отговори на въпроса кой създава хаоса. Естествено, че е този който управлява системата, в случая неговото име е министър Ананиев", коментира Манолова.

Последвайте канала на

Novini.bg
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини