Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе

  • 17 юни 2019 18:14

  • 303
  • 1
Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе
©

Подобряването на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха днес държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Кобахидзе, който е на официално посещение в България, беше приет от държавния глава днес на „Дондуков“ 2.

Свързаността и общите действия както за политическите решения, така и в икономиката, е ключовата дума за успеха на нашия регион, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Той отбеляза, че България и Грузия имат стратегическо положение на двата бряга на Черно море и това трябва да се използва активно. Транспортните коридори от Азия и Близкия Изток към Европа вече са във фокуса на редица държави и България и Грузия трябва да бъдат част от тези общи усилия, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

„Идеите за създаване на дигитален коридор между Грузия и България, за полагане на кабел за пренос на електроенергия по дъното на Черно море са от съществена значимост“, добави държавният глава.

България гледа на Грузия като на приоритетен партньор в региона на Черно море и Южен Кавказ, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите му Грузия има своето важно място за укрепване на сигурността в региона, за гарантиране на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси. Президентът изрази и подкрепата на страната ни за по-тясно сближаване на Грузия с Европейския съюз и НАТО и оцени високо усилията на страната в тази насока.

Обща беше позицията за позитивната тенденция в развитието на  икономическите отношения между България и Грузия. Стокообменът достига 600 млн. долара, но е далече от възможностите на двете държави. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза интереса на българския бизнес за разширяване на инвестиционното си присъствие в Грузия и призова за повече информация за възможните проекти в страната, в реализацията на които могат да участват и компании от България.

Иракли Кобахидзе благодари за силната подкрепа на България за присъединяване на Грузия към  Европейския съюз. „Вярваме, че членството на Грузия в Европейския съюз ще бъде от стратегическа важност и за двете страни“, посочи той. Кобахидзе открои и добрите исторически и културни връзки между народите на Грузия и България.

Последвайте канала на

Novini.bg
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Домус Домус

2019.06.17 | 18:25

1

Серсем фатмак - гьон сурат ахмак. Айроплан баш будала.

Добави коментар

Водещи новини