Екатерина Захариева: Днес политици се убиват с няколко клика и с един пост в интернет

  • 14 юни 2019 21:41

  • 665
  • 6
Екатерина Захариева: Днес политици се убиват с няколко клика и с един пост в интернет
© МВнР

За общи усилия на цялото общество срещу дезинформацията и фалшивите новини призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в реч към гостите на Шестия Световен конгрес на информационните агенции, организиран от БТА с подкрепата на Министерството на външните работи.

,,Усилията не само на политиците, но и на цялото общество трябва да бъдат насочени към разпознаването и борбата с разпространението на фалшивите новини и дезинформацията. Само заедно можем да преодолеем недоверието в обществото, което те пораждат'', посочи вицепремиерът.

Външния ни министър подчерта, че България и нейните партньори в Европейския съюз вече са взели мерки със създаването на специално звено към Европейската комисия за борба с дезинформацията и фалшивите новини, които водят след себе си негативни явления като популизъм, език на омразата, нетолерантност и краен национализъм.

,,Именно тук, на Балканите, преди почти век е родена крилатата фраза, че муха и политик се убиват най-лесно с вестник. Днес това дори е по-лесно, но и по-мащабно - с няколко клика и с един пост в интернет“, подчерта Захариева пред гостите на конгреса, чиято тема тази година е ''Бъдещето на новините''.

,,Във време на глобализация и развити технологии традиционната журналистика има особена отговорност да бъде гарант на достоверността на информацията'', подчерта министър Захариева.

Тя изтъкна спада в доверието на медиите в глобален мащаб. Според последно изследване на Института на Ройтерс доверието в новините в света като цяло  е намаляло с 2 процента до 42 на сто в сравнение с миналата година. Според същото изследване в България 40 на сто от населението се доверява на новините като цяло, във Франция само за последните 4 години доверието към новини е спаднало с 14 процента до 24 на сто, в Германия се отбелязва спад с 13 на сто до 47 процента.

,,Може би е дошло времето да се замислим и да оспорим крилата фраза на основателя на Си Ен Ен Тед Търнър, че „лошата новина е най-добрата новина'', заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Тя пожела на журналистите достойно да отстояват авторитета си на четвърта власт и поздрави БТА за прекрасната организация на конгреса.

При създаването си преди 121 години БТА е била част от Министерството на външните работи и изповеданията като служба за ''доставяне на телеграфни съобщения за събитията в чужбина''. Първите ѝ абонати са именно държавните институции и чуждите дипломатически представителства.

Шестият световен конгрес на информационните агенции е най- голямото медийно събитие в България, в което участват медийни лидери от над 100 държави от 5-те континента, сред които изпълнителния директор на „Прес асосиейшън“ и президент на Световния съвет на информационните агенции – Клайв Маршал, президентът на ДПА и президент на Европейския алианс на информационните агенции, директорът на Института на Ройтерс Расмус Нилсен, журналистът и писател Ерик Уайнър и др.

Последвайте канала на

Novini.bg
665 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Gluposti

2019.06.15 | 16:30

6

Gluposti sa tova. Te sa si ve4e umreli politici. S dva klika samo gi zaravqme. Ama te sega ne mrat. Prosto otivat v Evroparlamenta. Evroparlamenta e grobi6teto na balgarskiq politik. Smqtai kolko e umrql Eveoparlamenta.

Драган

2019.06.15 | 09:00

5

Е гъзоблизците живеят по дълго. Четете Радой Ралин, сега живеем в неговите изказвания.

2019.06.14 | 23:55

4

Ако беше така , тиквата от много одавна да е под земята ....

Мишките се жалват от капана

2019.06.14 | 22:59

3

Кой направи истината толкова дефицитна стока, а другарко Захариева? Само истината убива с един удар и то заради енергията натрупана от предидущите лъжи на даден политик.

2019.06.14 | 22:57

2

Много крехки са станали. И техните решения понякога са съдбоносни обикновените хора, но в много по-големи мащаби.

2019.06.14 | 22:41

1

Толкова ли е зле работата, с два имейла и сте чао, тцтцтц

Добави коментар

Водещи новини