Министър Ананиев участва в Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург

  • 14 юни 2019 16:57

  • 473
  • 0
Министър Ананиев участва в Съвета на министрите на здравеопазването в Люксембург
© Министерство на здравеопазването

Необходимостта от запазване на възможностите за финансиране на здравеопазването със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Това подчерта министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на заседанието на Съвета на министрите на здравеопазване на държавите – членки на ЕС в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на МЗ. В рамките на дебата, свързан с улесняване на инвестициите за подобряване на здравните системи, министрите поставиха акцент върху нуждата от запазване на водещата роля на отделните държави в ЕС при определянето на инвестиционни приоритети в сферата на здравеопазването, както и върху повишаването на разходната ефективност, осигуряването на прозрачност за възможностите за финансиране и намаляването на административната тежест.

Министрите проведоха активен дебат и по внесената от Германия и Ирландия допълнителна точка в дневния ред относно Регламента за медицинските изделия. Редица делегации, включително и България, подчертаха необходимостта от своевременна подготовка преди влизане в сила на Регламента. Здравните министри призоваха Европейската комисия да положи максимални усилия, за да се избегне липса или недостиг на медицински изделия. Германия, Полша, България, Унгария, както и редица други държави-членки, заявиха готовност да бъдат удължени сроковете за влизане в сила на Регламента. Общото послание, отправено от здравните министри, беше, че влизането в сила на новата регулаторна рамка не следва да води до ограничаване на достъпа на пациентите до медицински изделия.

Министър Ананиев проведе двустранни срещи с колегите си от Испания, Германия, Унгария и Холандия, в рамките на които бяха обсъдени конкретни възможности и договорени дейности за обмяна на опит на експертно ниво по теми като трансплантации, донорство, организация на системата за здравно осигуряване и насоките за развитие на здравноосигурителния модел и за обмяна на добри практики. Българският здравен министър разговаря и с представителите на Обединеното кралство и Естония по теми от взаимен интерес.

В рамките на Съвета, на официална церемония, организирана от Европейската комисия, министър Ананиев и еврокомисаря Витянис Андрюкайтис подписаха Рамково споразумение за съвместни обществени поръчки за осигуряване на мерки за медицинско противодействие, една от които е преодоляването на трудности по снабдяване с ваксини.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини