Искрен Веселинов: Спирането на дивото къмпингуване проправя път за развитие на нов тип битов туризъм

Законът, който предлагаме не забранява дивото къмпингуване, а регламентира къмпингуването извън курортите. Въвеждат се санкции срещу безразборното къмпингуване, което оставя след себе си тонове отпадъци и създава проблеми на общините. Това заяви заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му, към него са се обърнали хора, които настояват за законов регламент на подобен вид туризъм. „Останах изненадан, когато една група екоактивисти започнаха да атакуват предложенията, които създават ред и законност“.

„Нормално е навсякъде в света да няма свободно разположени биваци. Няма право да се строи върху дюни и сме радикални в тази посока“, подчерта Веселинов.

Диво къмпингуване няма да има. За сметка на това ше има регламентиране на голям брой места, които са определени, и при нормални битови условия. Това е пътят за развитие на един нов тип битов туризъм, стана ясно от думите на председателя на регионалната комисия.

„Не разбирам повода за протеста. Да спреш закон, който защитава дюните и природната среда, за мен е нелогично“, посочи зам.-председателят на ВМРО.

В заложените законови промени е записано, че ще се налага глоба от 500 до 1000 лв. за поставяне на шатра, палатка, навес, заслон или друг вид съоръжение или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. За паркиране или преминаване върху дюни се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. При повторно нарушение глобата е от 3000 до 6000 лв., а санкцията от 5000 до 10 хил. лв. „Тези глоби ще влязат в сила една година след приемането на наредбата и създаването на обособени зони за къмпингуване“, разясни Искрен Веселинов.

Той коментира и размера на партийната субсидия. „Партийните субсидии са големи и трябва да бъдат преразгледани. Това е наша позиция от около 4 години. Това е начало на дебат, който и ние искаме. В момента те са над 40 милиона лева, част от партиите държат десетки на влогове, издържат партийни телевизии, ходят на скъпи почивки и т.н. Предложението от 1 лева на глас, не гарантира независимостта на партиите от фирмите. Аз не смятам, че този размер на субсидията, би гарантирал съществуването на партиите“, каза още Веселинов.

Коментари

 1. 2019.06.13 | 21:33

  Te zatova v sl briag se pliu6tiqt direktno na piasaka ve4er sled 12. Za6totoo niama palatki I zasloni, ako ima6e niama6e da e taka publi4no I pred minava6ti hora po plaja ve4er sled 12

 2. 2019.06.13 | 20:34

  Властимащите построиха хотел до хотел върху дюните, а ние ще плащаме глоба "ПАЛАТКА"!?!

 3. 2019.06.13 | 18:53

  точно като комунистите - забрани и глоби - гората или плажа да не е на баба ти - глоби за замърсяване ДА, НО ЗАБРАНИ НЕ - никога няма да гласувам за тези леви другари

 4. 2019.06.13 | 18:52

  Този е бетер гаджалин .Типичен селяк . Говор държание всичко съвпада с един добре изучен овчар .

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет