Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота

  • 12 юни 2019 17:58

  • 806
  • 0
Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота
©

Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията на страната трябва да бъдат създадени "поимотни" партиди на собствеността, които ще фигурират в имотния регистър.

Системата за вписване на имотите трябва да премине от "персонална" към "поимотна", като водеща роля ще има идентификаторът на имота, а не лицето - собственик. Това е обсъдено по време на днешното заседание на Съвета по геодезия, картография и кадастър, чиито председател е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Според Валентин Йовев въвеждането на единни стандарти и критерии, както и координацията на дейностите и съвместяването на данни изискват общи действия на всички институции в страната.

До настоящия момент 81 процента или 89 хил. кв. км от територията на страната е покрита с цифрова кадастрална карта и кадастрални регистри, като е набрана информация за над 14 млн. недвижими имота, одобрени са кадастралните карти и кадастрални регистри за 915 населени места, включително за областните градове и 127 общински центъра. Трансформирането на картата на възстановената собственост в кадастрална карта е приключило за 3179 землища.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини