Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия осигуряват повече права за гражданите

  • 12 юни 2019 12:44

  • 223
  • 0
Промени в Договора за социална сигурност между България и Русия осигуряват повече права за гражданите
© Novini.bg

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Протокола за изменение на Договора за социалната сигурност между България и Русия. Документът беше подписан на 4 март 2019 г. в София и ще влезе в сила на 30-я ден, следващ размяната на ратификационните документи, съобщават от правителствената пресслужба.

С влизането в сила на промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни. Същевременно се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на договора.

С направените изменения се предвижда възможност при преценка на правото на пенсия да се зачита осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които държавата, която отпуска пенсията, има сключен международен договор, при условие, че тези периоди не съвпадат по време на придобиване. По този начин се разширява закрилата за осигурените лица и се дава възможност те да придобиват право на пенсия, в случаите на недостигащ осигурителен стаж.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини