Екатерина Захариева разговаря със словашкия си колега Мирослав Лайчак

  • 07 юни 2019 12:16

  • 522
  • 0
Екатерина Захариева разговаря със словашкия си колега Мирослав Лайчак
© МВнР

Република Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана за започване на преговори с Европейския съюз. Това е позицията на министрите на външните работи на Република България и на Словашката република Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Мирослав Лайчак, които се срещнаха днес в Братислава, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.

Вицепремиерът Захариева е на работно посещение в Словакия, където участва в Глобалния форум по сигурността в Братислава (GLOBSEC).

,,Миналата година в Съвета "Общи въпроси", председателстван от България, дадохме зелена светлина за започване на преговори с Тирана и Скопие. По-добре е да започнем преговорите, защото ще имаме повече инструменти да подпомагаме реформите при нашите партньори, включително спазването на добросъседските отношения", каза Захариева.

Захариева и Лайчак обсъдиха ситуацията на Балканите и други въпроси от взаимен интерес. Словашката републиката е партньор и съюзник в НАТО и ЕС и страната ни споделя сходни позиции по важните европейски досиета и темите от международния дневен ред.

Лайчак повтори категоричната подкрепа на Словакия за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и влизането на страната ни в Шенген.

Словашкият първи дипломат прие поканата да посети страната ни. "Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София", спомни си Лайчак.

Словакия вижда възможности за сътрудничество с България в производството на части за автомобили, в насърчаването на старт-ъп компании, в осъществяване на проекта за газопровод "Ийстринг", който ще свърже най-голямата компресорна станция в ЕС - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка между България и Турция.

През 2018 г. износът ни за Словакия е 217 млн. евро, като бележи ръст от близо 5 на сто спрямо предишната година.

Дипломатическите отношения между България и Чехословакия са установени на 27 септември 1920 г. България е поддържала дипломатически отношения с първата самостоятелна Словашка държава през периода 1939-1945 г. На 23.12.1992 г. България призна независимостта на Словашката република и от 01.01.1993 г. между двете държави се установяват дипломатически отношения на равнище посолства.

Последвайте канала на

Novini.bg
522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини