Нено Димов даде начало на изграждането на компостираща инсталация за отпадъци

  • 06 юни 2019 13:38

  • 275
  • 0
Нено Димов даде начало на изграждането на компостираща инсталация за отпадъци
© Булфото

Министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе и кметът на Пазарджик Тодор Попов дадоха начало на строителството на сепарираща и компостираща инсталация на площадката за Регионален център за рециклиране край Пазарджик.
Съоръжението ще поема битовите отпадъци на Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Пазарджик и Септември.


В приветствието си министърът посочи, че местната общност е първата, която ще има полза от новите инсталации. По думите му с тях започва "реализация на нещо, което все още звучи абстрактно - кръговата икономика", от която те са елемент. Компостиращите инсталации, които превръщат зеленият или биоразградимият отпадък в суровина, дават добавена стойност, обясни Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Това вероятно ще бъде основа на съвсем нова икономика, не само в България, не само в Европа, но и в света, каза още министърът.

Кметът Тодор Попов отбеляза, че изграждането на съоръжението е в резултат на общите усилия на общините и държавата в лицето на министерството. Той уточни, че след изграждането на инсталацията ще се повиши качеството на околната среда в целия региони и ще се удължи живота на регионалното депо за твърди битови отпадъци, тъй като ще намали депонирането с 20-25 процента.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" и е на стойност близо 20 милиона лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини