Няма да има строителство в Борисовата градина, заяви Фандъкова

  • 05 юни 2019 16:10

  • 628
  • 1
Няма да има строителство в Борисовата градина, заяви  Фандъкова
© Булфото

Като кмет ще гарантирам, че мнозинството в Столичния общински съвет ще подкрепи най-консервативния подход за Подробен устройствен план /ПУП/ на Борисовата градина - никакво строителство. Ако това не се случи, ще върна решението. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Като чета заглавия в медиите за Борисовата градина, и ми се изправя косата - застрояване, презастрояване. Няма да има такова нещо. Столичната община има ясна и категорична позиция, посочи кметът Фандъкова.
Вчера общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева заяви в медиите, че "в Борисовата градина ще се строи, и то много".

Ще се застроява, ако тези общински съветници, които пишат тези неща, гласуват да се застроява. Те са общински съветници, политици, те взимат решения. Ако гарантират да подкрепят най-консервативния подход, аз ще им благодаря, каза Фандъкова.
Днес от 17.30 ч. в Университета за архитектура, строителство и градоустройство ще се състои първото обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина. Автор на проекта на ПУП е арх. Атанас Ковачев и неговото студио.

Кметът Фандъкова припомни, че проектът на арх. Ковачев спечели след конкурс за избор на проектант и това е най-консервативният от всички проекти за Борисовата градина, участвали в конкурса. Едва след общественото обсъждане, довечера предстои обсъждане в общинския съвет, каза Фандъкова. Моята позиция като кмет, която ще защитавам, е категорична и ясна. Запазване на Борисовата градина и гарантиране липсата на застрояване, каза кметът. Тя ще настоява "Спортна София" и конната база да си останат там, където са в момента. "Никакви климатични училища, няма необходимост от такова нещо", каза кметът.

Фандъкова е категорична, че стадионите имат нужда от модернизация, но реконструкцията им трябва да бъде в съществуващите терени, за да няма никакво строителство и разширяване в Борисовата градина.

За автокъща "Капитолия", помолих районния кмет /Мария Ачкова, ДСБ/ да премахнем заедно автокъщата, но не получихме кой знае каква подкрепа - да не кажа - никаква, каза кметът Фандъкова. Затова тя е възложила на арх. Влади Калинов, директор на Дирекцията "Строителен контрол" в НАГ, да издаде заповед за премахването й. Но тя сега се обжалва, съобщи кметът. Фандъкова заяви, че автокъщата няма място в Борисовата градина и че на нейно място е заложено изграждането на подземен паркинг. Сградата, която е отгоре, е малка, ако преценят, че може да се превърне в музей или друг вид атракция, мисля че няма нищо лошо, отбеляза кметът.

Последвайте канала на

Novini.bg
628 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
София

2019.06.05 | 17:17

1

Тия селяни да си ходят на село ,като искате зеленина !!! Ние от Цска искаме голям модерен стадион с паркинг модерен национален стадион !!! Тия заради 10 изгнили бора спират модерното развитие на София !!!!

Добави коментар

Водещи новини