Холандия пак ни затръшна вратата за Шенген

  • 05 юни 2019 11:10

  • 6370
  • 33
© Novini.bg

Обсъдихме, че България се справя изключително добре с опазването на външните граници на Европейския съюз. Изразихме позиция, че е крайно време е България да се присъедини по въздух и море към Шенгенското пространство. Да, Шенген се нуждае от реформи, но ние считаме, че България е поддръжник на реформите, които биха се реализирали. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на пресконференция сле среща с холандския външен министър Стеф Блок, предаде репортер на Novini.bg

България е една от държавите, които охраняват външната граница на Европейския съюз, а Холандия е една от основните дестинации за нелегалните мигранти. Холандия зависи силно от добрия граничен контрол на външната граница на Европейския съюз. Чухме за споделеното желание от българското правителство България да стане член на Шенген.  Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ знае за големия брой мигранти, които достигат до нашата държава трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външната граница преди да приеме България в Шенген, посочи Стеф Блок.

Попитан какво е необходимо, за да получи България подкрепата на Холандия за влизане в Шенген по въздух и море, Блок заяви: "Впечатлен съм от постигнатия прогрес. Министър-председателят ми показа многобройни снимки от съоръженията, които охраняват границата ви, но има още една част, свързана с граничния контрол – как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени за борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък. Трябва да има по-стриктна система в това отношение", заяви Стеф Блок.

Винаги има място за подобрение, но България показва, че охранява външните граници и това показват и разследванията. Само от началото на годината има 100 случая на разследвания срещу трафиканти на хора. Министър-председателят покани министъра да види със собствените си очи границата и аз съм убедена, че когато видят ня място, предвид и резултатите, и докладите на комиисята, се надявам Холандия съвсем скоро да вземе решение в полза на България. Мисля, че наистина се справяме повече от добре не само с опазването на границата, но и с преследването ан трафикантите на хора, посочи Захариева.

Тази година се отбелязват 110 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни, посочиха двамата министри. По този повод България подарява на Нидерландия 110 рози, които наесен да бъдат заседени там. Нидерландия подарява на България луковици от нов сорт лалета, наречени на старото име на София - Сердика, обявиха Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Стеф Блок.

Нашите две страни развиват отношенията си в дух на партньорство, прагматизъм и приятелство, каза Захариева. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор в България, търговският обмен и туристическият поток се увеличават всяка година, посочиха двамата министри.

Днес обсъждахме как Съветите на ЕК, в които и двамата участваме, а те са Съветът за външна политика и Съветът по общи въпроси, да работят по-ефективно, каза Захариева. Малко вероятно е тази година ЕС да има приет бюджет за следващия период. Има обаче общо споделяне с Холандия, че за страните, които имат нужда от по-голямо наваксване, трябва да се отпускат повече средства за кохезионна политика, каза още Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Редица холандски компании решиха да инвестират тук и през 2018 година те инвестираха в България 80 млн. евро каза Стеф Блок. Гражданите на двете страни избират обществата на другата държава, което показва, че има силно сътрудничество, посочи Блок. България се справя невероятно успешно след прехода от 90-те години, допълни външният министър на Нидерландия. Изборите за Европейски парламент бяха важни и ние ще можем да упражняваме демократичните си права и европейското сътрудничество. Заедно ще се справяме с предизвикателствата на нашето време и ще гарантираме отбраната на ЕС по надежден и стриктен начин, посочи Стеф Блок. 

Ръстът на търговския стокообмен расте на годишна база с 15 -16 процента, но има още възможни за засилване на сътрудничеството, посочи Захариева. По думите й това може да стане в областта на развитие на иновативни производства и на селското стопанство. България има чиста вода и почва, а Холандия разполага с високи технологии в земеделието, посочи тя.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6370 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
гост

2019.06.06 | 13:57

33

Е добре де. Холандеца изглежда сериозен и делови, което е разбираемо щом ни е затворил вратата за Шенген. Ама нашата министърка що се хили като да не казвам какво - да не би да се радва или са и превели нещо друго.

boikopederasa

2019.06.06 | 08:25

32

браво боико,браво герп,браво цветанофф,браво лили,постигнахте недостижими висоти недостигнати от никой в света и благодарение на вас вече сме в шенген а от утре влизаме в еврозоната и почваме да опъваме евро като гърците

2019.06.05 | 16:43

30

Ще ни я затръшне и още как !! Защо им са в Шенген такива бандити ??

НЕ СА МНОГО ПО-ДОБРИ

2019.06.05 | 17:09

31

Абе и те какви са бандити, какви са гешефтари, но просто имат истински, обществени, а не персонални закони, и ги спазват. А са по-богати, защото и повече работят, а и доста са поограбили и превлекли от колониите. Така че да не ни се правят на много правоверни. Те са краднали от бедните, а от нас такива като тях са краднали и отвличали. Тъй де, истината!!!

Заблудата

2019.06.05 | 15:10

29

След като корумпираните политици се правят за толкова загрижени за влизането ни в Шенген,то нека да върнат заграбените апартаменти и имоти. Трябва да се радват че народа ги търпи още и не ги е линчувал. Но чашата на търпението прелива и грешката не е късно да се поправи. Всички политици управлявали след преврата не трябва да са на власт. Защото нов бардак със стари труженички не се прави. Вместо да мечтаят за Шенген по добре да имигрират, защото може да стане късно.

2019.06.05 | 13:55

20

България в Шенген ??? Никой няма да ви допусне , Независимо от кой ви управлява . Във вашата кръв тече кражбата .Ние работещите вън също мислим така .Вие там сте едни мърли .

Ей

2019.06.05 | 14:57

28

бухал кога намери време да пишеш по коментари. Я се връщай да миеш чинии и да прислужваш емигрант смешен.

Пират

2019.06.05 | 14:54

27

Къв Шенген! Че то съвсем наскоро българските власти съдействаха на частна охр. фирма да превземат либийския танкер БАДР. Това си е ПИРАТСТВО!

възмутените

2019.06.05 | 14:54

26

Докато мутри и гейове са на власт никакъв Шенген няма да има. Дори и цял камион със суджуци да им подарите, хората не са корумпирани като вас. При тях няма "шменти капели", но има строги правила и закони които важат еднакво за всички. Освен това унищожихте българския език и суверенитета на държавата. България трябва да е неутрална като Швеицария, Австрия и Финландия. Половината политици са за затвора. Само така може да бъдем просперираща държава.

Стига...

2019.06.05 | 12:24

6

,,Обсъдихме, че България се справя изключително добре с опазването на външните граници на Европейския съюз. "

Стига сме се хвалили по въпроса...!
Истината е,че просто няма кой знае какви мераклии да влизат в България...!Това е!Иначе ако има наплив от мигранти,забравете,че сме в състояние да спрем тази паплач...!

стига, я

2019.06.05 | 14:47

25

Че това важи за всички гранични страни - да не би Италия, Испания, Гърция да са се справили кой знае колко по-добре от нас? Мигрантите, дето са отишли в Холандия, да не би все през България да са минали? А и друго - що не изключат Германия от Шенген, все пак мигрантите се засилиха именно покрай канцлера им. ОТ друга страна - с или без Шенген, в Европа си вървим без проблеми, коя ще е драстичната разлика, дето толкова да ни бърка сега.

2019.06.05 | 14:44

24

бай мангау вижда до един метър, после не отговарям

Анастасия

2019.06.05 | 14:37

23

Българското правителство като лъже народа ни че няма корупция, то не могат да излъжат холандския министър. Във всеки отрасъл политиците са свързани с корупция което си е престъпление. Но още няма осъдени политици да са в затвора.Затова ще трябва да свикват още много години да почакат. Българския народ също е възмутен от престъпниците в политиката които дори имат имунитет. Много хора които са безсилни да се борят срещу алчните и корумпирани политици и не искат да гласуват.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини