Нено Димов: Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт

  • 03 юни 2019 14:11

  • 357
  • 1
Нено Димов: Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт
© Булфото (архив)

Електромобилността не трябва да се ограничава само до градския транспорт, а да се отнася и до развитието на инфраструктурата. Това каза министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по време на годишния отчет на Националния доверителен екофонд /НДЕФ/.

Министърът посочи, че обсъжда с колегите си от Вишеградската четворка и възможност да се активизира по-голям ресурс от страна на ЕК, за да бъде стимулирано и изграждането на необходимата инфраструктура, включително и така наречените зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и държава с държава. По думите му такова свързване ще позволи с електромобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция.

Димов посочи, че до момента разговорите вървят обнадеждаващо. Димов допълни, че целта е да се изгради инфраструктурата за зареждане и да се доразвие градският транспорт.

"Защо не в едни смели мечти и да не се подпомогнат домакинствата за закупуване на електромобили, така, както се случва в момента с битовото отопление", отбеляза Димов.

Той посочи, че темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, защото почти две трети от държавите в ЕС имат градове, които не отговарят по критериите за качество на въздуха. Електропревозът е едно от решенията, които предстои да видим как действат през следващите години, заяви Димов. Според него в тази посока дейността на Националния доверителен екофонд е изключително навременна и в крак с неща, които прави министерството.

Димов напомни, че само преди няколко седмици МОСВ е обявило един значителен ресурс от 390 млн. лв. за подпомагане на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи в зависимост от техните общински програми. По тази програма имат право да подадат заявления 10 общини. Очаквам през юни те да представят своите проекти и в рамките на тази календарна година да бъдат сключени договорите, каза още министърът. Според него този финансов ресурс ще даде изключително мощен тласък към електрификацията на градския транспорт.

Според данните от отчета за 2018 г. в НДЕФ са изпълнени инвестиционни проекти на обща стойност над 5,5 млн. лева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
DedoPop

2019.06.03 | 15:49

1

Този Нено с каква ли оценка по Български език е завършил?! "Електромобилността" - ще умра от смях!

Добави коментар

Водещи новини