Нено Димов: Още през март сме предприели превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон

  • 03 юни 2019 12:20

  • 468
  • 2
Нено Димов: Още през март сме предприели превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон
© Булфото (архив)

Още през март месец сме предприели превантивни мерки във връзка с дъждовния сезон. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе във връзка с активираното оперативно звено заради обилните валежи в страната.

Превантивните мерки ги предприехме още март, когато издадох разпореждане до всички басейнови дирекции и районни инспекции да проверят проводимостта на реките след зимния сезон, да направят съответните предписания към кметовете, където респективно те са отговорни, и към областните управители. След това тече един процес на изпълнение и проверка. При всички положения мога да кажа, че има места, където не са изпълнени предписанията. Повечето в страната бяха изпълнени. Сега ще видим каква ще бъде ситуацията, отбеляза той.

От март сме започнали да се готвим за този период със съответните изисквания от институциите, които отговарят за проводимостта на реките. За язовирите през цялото време сме предвиждали необходимите обеми, така, че да гарантираме необходимите нива за питейни нужди и промишлени цели. Все пак никой не може да привиди колко ще бъдат валежите. Съобразявали сме се с прогнозите, които има. Към момента нямаме информация за нещо, което да е проблемно в страната, добави министър Димов. 

Относно опасенията, че река Янтра във Велико Търново може да прелее, той коментира: "Във Велико Търново няма пострадали хора или къщи, които да са наводнени". По думите му щабът се активира, когато има реална необходимост. Министър Димов припомни, че ведомството отговаря само за големите язовири на територията на страната, предаде "Фокус". 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
468 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.06.03 | 14:08

2

В България няма дъждовен сезон бе милиционерски ибрик.

Off

2019.06.03 | 13:30

1

ненко, оставка и затвор!

Добави коментар

Водещи новини