Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта

  • 31 май 2019 13:05

  • 873
  • 2
Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта
© Канал 3

Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това, че осветли, че извади на показ имуществото и доходите на хората от висшите и средни етажи на властта – това, че вече всеки един гражданин, медия или неправителствена организация може да влезе в сайта, да види декларацията за имущество, да сравни. Това заяви зам.-председателят на НФСБ и председател на Антикорупционната комисия в Парламента Борис Ячев в отговор на журналистически въпроси днес, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Само преди ден ръководената от него комисия разгледа доклад за оценка на въздействието на Закона за противодействие на корупцията.

„Поръчахме изготвянето на тази оценка на Националния център за парламентарни изследвания с ясното съзнание, че е още рано, тъй като обикновено такава оценка се прави между 3 и 5 години от началото на действието на закона. Но го направихме заради силния публичен интерес и обществените очаквания, че са необходими промени“, посочи Борис Ячев.

Анализът отчита 61 % доверие, очаквания, които хората имат, че държавните институции могат да се справят чрез законодателни инициативи и административни мерки с проблема „корупция“.

На второ място се отчита това, че има висока за Европа степен на информираност у хората. Висок процент от тях се оказва, че знаят за КП КОНПИ и в частност – за закона.

„Дори беше направено сравнението, че докато между 4 и 7 % са чели Конституцията, то тук – три пъти повече е процентът на хората, които са прочели нещо и знаят за Закона за противодействие на корупцията”, посочи Борис Ячев.

Предстои докладът да бъде изпратен, заедно с изводите и препоръките, на всички институции, които имат отношение към работата по противодействие на корупцията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
873 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асен

2019.05.31 | 14:18

2

ЯНКЕ кате знам каква си мишка

асен

2019.05.31 | 14:17

1

ЯНКЕ кате знам каква си мишка

Добави коментар

Водещи новини