Германският външен министър: България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа

  • 20 май 2019 12:47

  • 341
  • 0
Германският външен министър: България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа
© Novini.bg

България е силен проевропейски партньор, намиращ се в сърцето на Европа. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас след официална среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, предаде репортер на Novini.bg

Много се радваме, че отношенията на нашите държави са много добри. Много се радвам, че започваме тази важна седмица в София. Изборите започват в четвъртък и в неделя нашите две държави ще гласуват за избори за членове ЕП. Нашият съюз трябва да даде отговори на въпроси с миграцията и сигурността. Затова се надявам в следващия Европейски парламент да има много депутати, които да не пречат на работата на ЕС. Това, от което имаме нужда, е силна и солидарна Европа, добави Маас. 

Държавите членки на ЕС трябва да говорим с един глас и да действаме единно, но по думите му това ще бъде възможно ако преодолеем различията си. Да се върнем към основните ценности на ЕС и да ги защитаваме. В ЕС от най-голямо значение са гражданите. България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на Европа. Ние сме сигурни, че след изборите България отново ще говори, защото има много теми, от които ние се нуждаем. Става дума за бъдещето на Европа, ние не искаме да я оставяме на популистите и националистите, изтъкна той. 

По думите му страната ни ясно е заявила позиция по отношение на Западните Балкани още по време на председателство на Съвета на ЕС. България има важен глас за Западните Балкани, защото е много близо и защото за да разбере човек Балканите той трябва да знае културите и традициите. България е модератор на този процес, за решаване на конфликтите. Тя играе важна роля за намирането на европейския път за страните от Западните Балкани, каза още Хайко Маас. 

Попитан дали немската автомобилна компания "Фолксваген" има намерение да прави инвестиции в България, той отговори: "Решението е изключително важно, но то ще бъде взето от фирмата, тук политиката не трябва да се меси".

Маас коментира и задалата се ситуация в Австрия, при която вицеканцлерът Щрахе беше уличен в злоупотреби с власт, като изрази надежда обстановката да се разреши последователно и бързо. Ние искаме да работим с новото австрийско правителство, надявам се Австрия да говори с проевропейски глас в ЕС. Ние искаме да имаме добри отношения и имаме добри отношения, добави той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини