Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

  • 16 май 2019 07:19

  • 330
  • 1
Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари
© Novini.bg

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Измененията са внесени от председателя на Вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и група народни представители. Една от основните цели на законопроекта е намаляване на административната тежест. С промените ще отпадне режима за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от Дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС.

Задължителното утвърждаване на вътрешните правила се заменя с възможността отделните органи на агенцията да извършват проверки по документи за запазване на изискванията. Друга основна цел е предприемането на ефективни, отчитащи, спецификата на национална правна система, транспониращи мерки по отношение на лицата, упражняващи адвокатска дейност.

Депутатите ще разгледат и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене. Съгласно промените Въоръжените сили ще могат да изпълняват задачи по оказване на помощ на държавните органи при противодействие на заплахи с особено висока степен на обществена опасност. В законопроекта е заложено да бъде сформирано Съвместно командване на специалните операции (СКСО). Сформирането на такова командване се обуславя от поетите ангажименти към Алианса и от необходимостта от използването на силите за специални операции за мирновременните задачи, изпълнявани в отговор на съвременните рискове и заплахи пред националната сигурност на страната.

С приемането на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции самостоятелно, в състава на съвместни сили и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност. Със законопроекта се определя йерархически мястото на СКСО на оперативно ниво и неговото непосредствено подчинение на началника на отбраната.

С друга част от измененията се прецизира кръгът от задължените лица – военнослужещи и цивилни служители, извън тези, заемащи висши публични длъжности по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С промените се създава императивно задължение по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите да се осигурява безплатна храна без възможност за изплащане на левовата ѝ равностойност, за разлика от случаите, когато се носи дежурство или се изпълняват други дейности със специфичен характер. Между двете четения са предложени текстове, свързани с деполитизацията на Въоръжените сили.

На вниманието на народните представители се поставя проекта на решение за определяне на комисия за одитиране на годишния финансов отчет на Сметната палата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
330 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.16 | 10:13

1

аааа , то парламентът още съществува ли след толкова много оставки на министри за корупция ???? ПОЕМАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ НЕ Е ЛИ ВИД БЯГСТВО И СПАСЕНИЕ ОТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ?????

Добави коментар

Водещи новини