Президентът връчи нови пагони на висши офицери и ги призова: Служете на България отговорно и всеотдайно

  • 04 май 2019 12:08

  • 2397
  • 4
Президентът връчи нови пагони на висши офицери и ги призова: Служете на България отговорно и всеотдайно
© ВМА

Не забравяйте, че към вас има високи изисквания и големи обществени очаквания за съхраняване и издигане на авторитета на Българската армия и развитие на съвременни отбранителни способности.

Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където днес, в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, връчи пагоните на удостоени с висше офицерско звание военнослужещи. Служете на България отговорно и всеотдайно, с чест и достойнство, каза държавният глава, като пожела успех на висшите офицери в дейността им.

Президентът освобождава контраадмирал Митко Петев от длъжността командир на Военноморските сили, от 23 юни т.г., и го назначава от същата дата за военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз. Президентът удостоява Петев с висше офицерско звание "вицеадмирал". Радев поздрави вицеадмирал Петев с поредното висше офицерско звание и назначаването му на новата длъжност, като посочи че заемането й е голяма отговорност и изисква високи компетенции в областта на колективната отбрана, всекидневно отстояване на българските национални интереси и позиции в международна среда. Убеден съм, че с личните ви качества и висок професионализъм, в които съм имал възможност да се убедя лично, вие ще съхраните и надградите постигнатото от страната ни като надежден член на НАТО и на ЕС, добави президентът.

Държавният глава удостоява началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Венцислав Мутафчийски с висше офицерско звание "генерал-майор", от 6 май т.г. Президентът поздрави генерал-майор Мутафчийски със званието, като посочи, че то е резултат от безспорния му професионализъм, авторитет, демонстрирани знания и лидерски умения, изтъквайки и международния опит на генерала.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на назначава полковник Деян Дешков за командир на 61-а механизирана бригада, като го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал", от 1 юни т.г. Президентът поздрави Дешков с първото висше офицерско звание и със заемането на отговорната длъжност, която определи като закономерен и логичен етап от професионалния му път. Президентът отбеляза и опита и участието на Дешков в контингентите ни в Ирак и Афганистан.

Осъзнаваме, че повишението ни е признание към нашите подчинени военнослужещи и цивилни служители, каза на церемонията вицеадмирал Петев. Осъзнаваме, че то е и ангажимент да надградим постигнатото и да отдадем сили, воля и интелект, за да можем да оправдаем доверието, каза Петев, като увери върховния главнокомандващ и присъстващото политическо и военно ръководство на МО, че ще останат верни на клетвата пред бойните знамена, ще запазят честта на пагона и ще направят всичко необходимо да защитят престижа, свободата и независимостта на България.

БТА
2397 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
някой си

2019.05.04 | 15:08

4

Незнам от каде намерихме това чучело за президент ? Вчера Борисов каза че овчеглавия продавал самолети на цената форд мондео !!! след него ввс е тотално съсипан факт !!!

Умник Гюро

2019.05.04 | 14:07

3

Посещението на папата ясно посочва, че България е фактор в международната политика и се разглежда като солиден лидер на Балканите. Призовавам: българският народ да не гласува за престъпната терористична групировка БКП/БСП, защото тя е враг на свободна и велика България. Запомнете това от Бай ви Гюро.

Умник Гюро

2019.05.04 | 13:40

2

Да получиш пагон и ранг от този Фатмак-национален предател е обида и унижение.

2019.05.04 | 12:20

1

ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ РУСКИ АГЕНТ!

Добави коментар

Водещи новини