Румен Радев се срещна с медицински специалисти

  • 23 април 2019 16:36

  • 757
  • 6
© Президентство

Здравеопазването е сред основните приоритети на всяка просперираща държава. Протестните действия на медицинските специалисти и неудовлетвореността на пациентите в България показват, че здравният модел трябва да бъде преосмислен. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща с представители на Инициативния комитет, който организира  протести в цялата страна с настояване за спешни действия за  преодоляване на неравенствата в системата на здравеопазването. 

„Настоявахме за тази среща, защото имаме доверие в президентската институция и очакваме морална подкрепа“, отбелязаха на срещата представителите на протестиращите медицински сестри, фелдшери, акушерки и физиотерапевти,  съобщиха от пресцентърана държавния глава.

Според тях настоящият модел на здравеопазване е порочен, защото поставя основен акцент върху активното лечение, а дейностите за профилактика и грижите за долекуване на практика не съществуват.

„Здравната система има интерес българинът да е болен, защото пациентите генерират приходи“ – така обобщиха оценката си за здравеопазването в България медицинските специалисти.

Те увериха, че протестните им действия не са насочени единствено и само за по-високи заплати, но и за промяна на модела, така че да не са принудени да напускат страната, а да могат да се грижат пълноценно за българските пациенти. Медицинските специалисти споделиха също за натиска, който се упражнява върху тях от страна на работодателите им заради активната позиция в протестните действия.

„Настояваме също за промени в Закона за съсловните организации, които да регламентират правото на представителство за всяко съсловие сред медицинските специалисти“, заявиха гостите по време на срещата.  

По думите на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е необходимо в центъра на здравната система да бъде поставен човекът и неговото здраве, а не печалбата от болестите на пациента. Президентът заяви подкрепата си за справедливите искания на медицинските специалисти и се ангажира да съдейства за разрешаване на проблемите в рамките на своите правомощия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
757 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Умник Гюро

2019.04.23 | 17:13

1

Малоумен Фатмак среща медицински сестри: неочаквано добра комбинация! Нещастен Кремълски боклук.

БСП ВИЗИЯ за ОБИРА на БЪЛГАРИЯ

2019.04.23 | 17:24

2

Да ви е.ба и кокошките комунистически наприха ви заплатите от 500 на 950 само за дето чоплите семки и да се (е.б.е.т.е) с докторето и па при потуркото са ойдели ще дойде времето когато то боклук нищо няма да може да направи тогава с камъни ще го изгоните вещици.

Аз

2019.04.23 | 19:00

3

БДП пиар акция , президента раздава заплати. Е със сигурност точно това е иституцията която ще ви подреди и без това доста по добре от много други в сравнение живот. Лекарите се скъсаха с наши пари да ходят по тъй наречените конференции по чужбина и скъпо платени спа центрове. Защо не ги питате от къде са тези пари защо вместо да се развяват не ви платята на вас мед. сестрите. Да не мислите че сме слепи. Един ден ще търсим сметка и за това по колко се харчат за почивките на лекарите от нашите пари. Малко страх от бога нямате ли .

Далайлама

2019.04.23 | 22:25

4

Специалисти, като.фатмака, лика-прилика...отбор търтеи.

Опорен суджук

2019.04.25 | 14:37

5

Един и същи насран гербав трол с няколко ника под мен, се опитва да се прави на интересен- както винаги обаче, очаквано и безкрайно неуспешно.

Яна

2019.04.25 | 17:23

6

Това хвърчило и от медицина ли разбира лелее забравих ,че е някакъв доктор по диплома

Добави коментар

Водещи новини