Семейството на Елена Йончева с три къщи за гости на морето

  • 23 април 2019 13:25

  • 31317
  • 51
Семейството на Елена Йончева с три къщи за гости на морето
© Булфото (архив)

И водачката на евролистата на БСП Елена Йовчева изплува в афера с "къща за гости".

Комплекс от 3 китни вили в близост до морския бряг си е построило с евросредства семейството на Йончева в странджанското селце Велика, непосредствено до курорта Лозенец. Това показва разследване на агенция Пик за скандална схема по усвояване на субсидии от Министерство на земеделието, задвижена от мъжа и свекъра на червената депутатка, както и от свързани с фамилията лица. 

В момента обаче комплексът не работи по предназначение, а съществува полукриминално. Няма сайт, тарифи за настаняване, официален телефон за контакт. Според свидетели, чиито имена се пазят в редакцията на Пик, в уж "къщите за гости" купонясват единствено Йончева, мъжът й Пламен и техни приятели. Това е сериозна нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските региони, по която са отпуснати европарите.

Ето и цялата история, която донякъде преповтаря сагата с подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

11 години по-младия мъж на Йончева - архитект Пламен Тодоров, и баща му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад фирмата „Парк Велика“ ООД. Родителят е управител и съсобственик на фирмата. Тя е усвоила близо 400 хил. лв. по програма на Министерство на земеделието за развитие на селските райони, показват документите от разследването на ПИК.

Срещу тези пари са си построили вили, в които семейството и техни приятели, както и самата Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в, си отдъхват край морето през лятото. Основната дейност – туризъм и отдаване под наем на къщи за гости, изобщо не се извършва, показа още разследването на медията ни. Нарушението е видно и подлежи на санкция от страна на прокуратурата и ОЛАФ, тъй като се касае за измама с евросредства. 

Компанията строи 3 вили в едноименния природен парк, който е само на 3 км. от плажната ивица на Лозенец, с пари от еврофондовете. През 2011 г. от фонд „Земеделие“ по мярка 311 са им отпуснали 376 646 лв., след като декларират, че целият проект ще струва 538 066 лв. Според експерти строителството на три къщи по 125 кв. м. им е струвало значително по-евтино.

За капак проектирането и плановете на строежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа на Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в и брат му чрез архитектурната им фирма „Зуум студио“. Това е видно и от сайта им, където гордо са публикували снимки на имотите, както и интериора.

Излиза, че голяма част от въпросните евросредства директно са се върнали в семейството – бащата ги дава на фирмата на синовете си.

Парцелът от 1500 кв. м. и е купен от фирма „Парк Велика“ ООД пред 2008 г. от частно лице. Година по-късно е направена оценка по ОВОС, тъй като районът е екологично чист и се води защитена зона в парк „Велика“, чието име заимства дружеството.

По същото време община Царево осигурява на фирмата без конкурс и поръчка и ползването уж като пасище на още 1 декар общинска земя, за която плащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължаване на правото на ползване.

През 2011 г. фирмата ипотекира и трите къщи, като по този начин си осигурява свежи парични потоци, вероятно за останалите проекти на амбициозното семейство.

Странен е фактът, че въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна. Фирмата на свекъра на Йончева не изпълнява нито едно от изискванията, заложени в програмата на Министерство на земеделието, с което са спечелили сериозното финансиране.

Комплексът няма сайт, нито публични контакти, чрез които евентуални гости да си наемат някоя от вилите. Единственият телефон за връзка е на управителката и съдружничка на свекъра на Йончева – Яна Куцарова.

В разговор с репортер (записът се пази в редакцията на Пик) дамата бе видимо притеснена от въпросите около възможностите за наем на вила. Тя заяви, че изобщо не знае дали ще бъдат давани под наем през лятото и смотолеви, че две от трите къщи били заети и авансово платени през целия сезон. Зимата целият комплекс не работел. 

Куцарова се измъкна с оправдания за предстоящи ремонти, а на въпроса за цените напълно се обърка и каза, че няма конкретна тарифа и трябвало да попита съдружниците?!

Всичко това е в тотално нарушение на правилата, тъй като по правилника на евросубсидията компанията трябва да поддържа дейността целогодишно, да има бизнес план за 10 години с предмет на експлоатация, указан в договора. Това обаче не само че не случва, но и справка във финансовите отчети на дружеството сочи, че то регистрира нищожни приходи от дейност. За 2014 г., например, те са 9 000 лв. и няма нито един нает работник, което също е основно изискване на поръчката.  

Напиращата за европарламента Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в съучаства в семейна схема за неправомерно усвояване и разхищаване на европари. Александър Манолев подаде оставка след съмнения за подобна схема. Как ще постъпи "моралната" Йончева?

Съдружничката Яна Куцарова: Всички къщи са заети предварително, цената не сме я определили още

Разговор на репортер на Пик, представил се за клиент, пред когото съдружничката Куцарова признава, че цената на къщите не е ясна, няма сайт и контакти и къщите са заети.

- Здравейте, комплекс "Парк Велика" търся. Искам да запазя къща за лятото, кога имате свободни дати?

- Не е точно комплекса, но кажете.

- Ами с кого разговарям, защото този телефон взех по справки. Една приятелка ми препоръча този комплекс, защото го е виждала и ни харесва. Търсих сайт или телефони, но няма никъде. 

- Яна Куцарова съм аз, мога да попитам, но доколкото знам този сезон са авансирани къщите. Ще се прави и ремонт и едва ли ще има някаква възможност.

- Кого трябва да попитате и каква е цената, ако искаме за месец например?

- Съдружниците трябва да попитам. Не знам каква е цената.

- Все пак приблизително - 2000-3000 лв.?

- Ами толкова вероятно, но те съдружниците си решават. Трябва да се види колко ще е сега, защото има увеличение на цените, на тока...

- А кога ще е ясно? Защо нямате сайт, аз много трудно ви открих.

- Те си знаят, не ги решавам аз тези неща. Казвам ви, че няма възможност и е заето.

- Ами ако отидем сега, не може ли да се срещнем на място с някой, който отговаря?

- Ааа, не, сега е заключено всичко. Само лятото има хора. Оставете си телефона и аз ще предам.

Свекърът на Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в е съдружник във фирмата "Парк Велика" с дама от Черноморието, с която се свързахме по телефона и е заета да поддържа къщите на място - Яна Куцарова. Другият управител Людмил Недялков пък е съдружник със брата на арх. Пламен Тодоров - Теодор Тодоров.  Така семейните връзки около дружеството лъсват с пълна сила

Деверът на Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в - Теодор Анатолиев Тодоров, на когото е кръстен синът й, е съдружник в друга фирма със същия Людмил Недялков, който е и ортак със свекъра й в "Парк Велика".

Справка от Министерство на земеделието сочи колко са взетите по мярката за развитие на селските райони евросредства - 376 646 лв., след като обявили, че имат нужда от 538 хил. лв.

 

Според отчета на фирмата за 2014 г. то има едва 9000 лв. приходи от основна дейност, а предходната дори по-малко.

 

За 2014 г. комплексът не е платил и лев за персонал, което показва, че не работи и не са спазени правилата по европроекта.

Категоризация на къщите от комплекса сочи, че имат една звезда, въпреки лукса, създаден от арфитектурното студио на мъжа на Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в. Общата леглова база е 18, но както ПИК разкри достъп до тях имат само приближените на фамилията. 

Комплексът в село Велика се намира на 3 км от морския бряг на курорта Лозенец. 

 

Novini.bg
31317 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
Елена Йончева

2019.05.19 | 21:22

51

Нищо не съм откраднала то ми се полага

Паниковски

2019.05.13 | 02:15

50

Офшорките пълни с депозити на български мултимилионери,а вас ви промиват мозъцени с къщи за гости.Жалки,нищожни хора, заслужавате си Боко.

Остап Бендер

2019.05.13 | 01:58

49

Колко простаци има в този сайт,а после се чудим, кой избира Боко и Шайката.

Умник Гюро

2019.04.23 | 22:47

41

Йончева за къщите: "Извинявайте, но аз не знам кой ми сра в гащите."

Остап Бендер

2019.05.13 | 01:52

48

За Йончева не се знае,ама за Гюро-сам си сере в гащите ежедневно,умириса държавата,то и държава няма.

Партийната изповед на комунистката, Елена Йончева

2019.04.23 | 23:17

42

Аз нямам 3 къщи, а - само 3 къщурки. Те не се отдават на гости, а - аз си ги пазя за имотния албум. Накрая, те се водят като европейски инвестиции, но всъщност аз съм си ги купила с моите спестявания чрез моя къртовски труд! Рапорт даден.

Сергей гей Станишев

2019.04.30 | 09:54

47

рапорт приет

Умник Гюро

2019.04.24 | 10:17

46

ШЕФОВЕТЕ ТИКВАТА и ЦВИНОКИО ,ПАК НИ ИЗЛЪГАХА ЗА ПАРИТЕ. ПЛЮЕМ ПО ЦЯЛ ДЕН ,КАТО ТОЗИ ПЛАТЕН САЙТ и ПОСЛЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО ПОГАЛВАНЕ ПО ГЛАВАТА.

Умник Гюро

2019.04.24 | 08:25

45

ГАДНИЯ САЙТ на ПРЕСТЪПНИКА ЦЯИНОКИО СЕ ЗАНИМАВА СЪС КЛЕВЕТИ и СЛУЖИ на ШАЙКАТА.ИЗРОДИ ПРОДАЖНИ .НА 112 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО ,ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ,ПЛАТЕНИ ПОДЛОГИ.

Смях

2019.04.23 | 17:17

34

Увързаните със суджучени черва сайтчета-близначета по братски си удрят по едно рамо, когато трябва да разнасят фъшните си и като човек чете коментарите,се радва че вече малко са останали "умничетата",които се връзват на простотиите ви!

2019.04.24 | 01:57

44

ами то друго не ви остава на вас гьонсуратите от бсп! Смей се колкото си искаш, само си пий хапчетата редовно, червен кретен!

Lissa

2019.04.23 | 23:39

43

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

ХА ХА ХА ХА

2019.04.23 | 19:23

38

ТОЯ САЙТ ОТ КИЛОМЕТРИ ВОНИ НА КУПЕНИ ГЕРБАВИ ЛАЙНА !!!!

2019.04.23 | 21:42

40

Пий си хапчетата да е.ба твойта мама черверастка шизофренна от Спосрано 20! Кучката Йончева в затвора мамицата и мръсна, нагла, гьонсуратска, крадлива к.урва!

Добави коментар

Водещи новини