Екатерина Захариева: Подкрепата ни за европейския път на Сърбия ще продължи

  • 22 април 2019 19:00

  • 392
  • 5
Екатерина Захариева: Подкрепата ни за европейския път на Сърбия ще продължи
©

„България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя й към европейската интеграция, както го е правила и досега. Ценим високо добросъседските отношения в региона и по време на Българското председателство не пестихме усилия да убеждаваме партньорите в ЕС, че стабилни Балкани означават и стабилна Европа“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на пленарна среща с министъра за европейската интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е приоритет в българската външна политика и бе сред четирите приоритета на българското европейско председателство. Миналата година по време на българското председателство под ръководството на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на Конференцията за присъединяване на Сърбия отвори две нови глави от преговорите за членство Европейския съюз.

Двамата министри проведоха днес и среща на четири очи, която по думите им е преминала в откровена и приятелска атмосфера, в обсъждане на важни за двустранните отношения въпроси и проекти в областта на транспорта и енергетиката. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Ядранка Йоксимович се обединиха около виждането, че в отношенията между двете страни през последните години има нов позитивен дух, който трябва да бъде развиван и в бъдеще. Изтъкнати бяха традиционно добрите контакти между двата народа, както и непрекъснато нарастващия туристически поток.

Събеседниците подчертаха важността на съвместните проекти в областта на енергетиката и транспорта, като изтъкнаха необходимостта от по-интензивно сътрудничество в образованието и науката. Министър Йоксимович подчерта ползите от проектите, които се реализират с подкрепата на България по линия на помощта за развитие, и изрази надежда те да продължат. Вицепремиерът Захариева увери своя гост, че у нас се отдава особено важно значение на тези проекти и че усилията на страната ни в това отношение ще продължат.

Чрез финансиране на проекти за развитие България ще подпомогне тази година общо 9 държави от Западните Балкани и Източното партньорство, включително и Сърбия. Общата стойност на всички проекти е почти 3,5 млн. лева като за Сърбия се предвижда финансиране на проекти в Босилеград, Димитровград, проекти за сближаване на сръбското и европейското образование и други. Страната ни осигурява и 35 000 лв. за продължаване на проекта на Центъра за изследване на миграцията в Сърбия, в резултат на който за първи път през 2018 г. в национален сръбски всекидневник бяха публикувани статии и новини на български език.

Последвайте канала на

Novini.bg
392 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.04.22 | 19:12

1

Гугудка Захариева

2019.04.22 | 19:12

2

тъпа овца

2019.04.22 | 19:13

3

серъ на Еврогейския съюз

2019.04.22 | 19:13

4

НАТО ВЪН

Lissa

2019.04.22 | 22:24

5

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

Добави коментар

Водещи новини