Екатерина Захариева даде начало на Националния комитет по международно хуманитарно право

  • 22 април 2019 15:11

  • 260
  • 2
Екатерина Захариева даде начало на Националния комитет по международно хуманитарно право
© Министерство на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на откри първото заседание на Националния комитет по международно хуманитарно право, учреден по-рано тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„Щастлива съм, че България вече се нарежда сред онези 112 държави в света и 20 страни-членки на ЕС, които имат подобни комитети“, каза министър Захариева в обръщението си към участниците.

Комитетът се учредява като консултативен орган към Министерски съвет, който ще координира усилията на отделните български ведомства и неправителствени организации и ще подпомага формирането на национални политики в областта.

„Няма по-добър момент за подобна инициатива от 2019 г., когато светът отбелязва 70 години от приемането на Женевските конвенции. Същевременно в идните месеци Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец ще проведат своята 33-а международна конференция, каквато се свиква веднъж на четири години“, изтъкна Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя посочи още, че 70 години след приемането на Женевските конвенции за съжаление военните конфликти по света се увеличават и все повече хора се нуждаят от международна хуманитарна помощ.

„Надявам се този комитет да не се превърне в поредната формална инициатива, а с решенията на експертната си група да направи пълен преглед на българското законодателство и нормативната уредба в областта и да отправи препоръки към съответните институции“, подчерта българският вицепремиер.

Тя призова членовете на комитета да използват момента и дадат гласност на българския пример в областта на международното хуманитарно право, включително с работата на български представители в международни организации.

Сред взетите на първото заседание решения бе това България да се присъедини към Политическата декларация от 2017 г. за защита на медицинския персонал и оказваната медицинска помощ по време на въоръжен конфликт (в съответствие с резолюция 2286 (2016) на Съвета за сигурност на ООН). Документът е иницииран от Франция. Към този момент 39 държави са изразили подкрепа за декларацията, от които 21 държави членки на ЕС.

Национални комитети по международно хуманитарно право съществуват в 112 страни по света и в 20 от 28-те държави членки на ЕС. Те имат основната функция да подпомагат държавите-членки в изпълнението на Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителните протоколи към тях. Международният комитет на Червения кръст  в Женева препоръчва и насърчава създаването на национални комитети в областта на международно хуманитарно право, а решението за създаването им, техният формат и състав се определят по преценка на правителството на съответната държава.

Българският национален комитет включва представители на министерството на външните работи, ресорните заместник-министри от компетентните министерства, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, Държавната агенция за закрила на детето, както и на Българския червен кръст.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
260 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Оцеляващ българин

2019.04.22 | 16:21

1

Събира ги по спирки,гари и автогари,та за това сме на този хал!
Да беше ги събирал поне по летищата ни,та да се случи поне един читав,а то само кокошкари и джебчии.

Lissa

2019.04.22 | 22:26

2

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

Добави коментар

Водещи новини