Каракачанов ще открие два мемориални комплекса в Трявна и Плачковци

  • 19 април 2019 07:36

  • 453
  • 1
Каракачанов ще открие два мемориални комплекса в Трявна и Плачковци
© Булфото (архив)

Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността ще открие два мемориални комплекса „Стена на храбростта“ в град Плачковци (от 16.00 ч.) и в гр. Трявна (от 17.30 ч.). В 19.30 ч. същия ден той ще присъства на тържествената проверка (заря) на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в гр. Трявна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Паметникът в Плачковци е изграден по инициатива на жителите на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той има формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит. Върху тях са изписани 121 имена на българските военнослужещи, загинали в шестте войни, в които участва Третата българска държава. Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани и дарения от „благодеен книжен базар“, организиран от местни патриоти.

Мемориалът в Трявна е от черен гранит, монтиран върху масивни варовикови плочи, подредени в затворена окръжност. Върху плочите са изписани 465 имена на загинали във войните.

По Националния план за честване на 100 г. от Първата световна война и участието на България в нея за дофинансиране на изграждането на мемориала в Трявна са били отпуснати 3000 лв., а за Плачковци – 2000 лв. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
453 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Илф и Петров

2019.04.19 | 09:46

1

И пет мемориала да открие този търтей,все тая.Постоянно е на страната на силния и само дърдори "ще" и нищо не променя.Докога ще му вярвате на този демагог.

Добави коментар

Водещи новини