Воден проект за близо 507 млн. лв. ще стартира в област Бургас

  • 18 април 2019 12:00

  • 1634
  • 0
Воден проект за близо 507 млн. лв. ще стартира в област Бургас
© ПП ГЕРБ

Мащабен проект на ВиК-Бургас ще се реализира в областта. Стойността му е близо 507 млн. лв., а финансирането е от ОП „Околна среда 2014-2020“. Предвижда се реконструкция на 4 пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на 2 нови – за Карнобат и Свети Влас. Това стана ясно по време на Гражданския диалог „Европа в нашия дом“ на тема регионално развитие, който се проведе в Експозиционен център „Флора“ с участието на зам.-министърът на МРРБ Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е.

Дискусията пред над 130 души уважиха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, народните представители от ГЕРБ-Бургас, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков. На събитието присъстваха още кметовете на общините в областта и общински съветници, представители на институции и съсловни организации. Модератор на събитието бе бургаският депутат Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва. Тя коментира, че развитието на област Бургас не е възможно без доброто взаимодействие между централната администрация и местната власт.

„Добрите политики носят полза на гражданите. Всички аспекти от дейността на МРРБ, свързани с инфраструктурата, попадат във фокуса на Гражданския диалог. Тя е основата за изграждането на модерни градове и населени места, добри условия за живот, привличане на инвестиции и бизнес. През последните 12 години голяма част от средствата за инфраструктура бяха по програмите за Европейска солидарност. Националните политики също имат своето място. Бургас е водеща община по брой санирани сгради - 205 от общо 1669 за страната“, заяви Василева.

Кметът Николов сподели, че в обновените блокове живеят близо 40 хил. души.

„Анкетите отчитат, че няма семейство без спестени средства за отопление. Ползите са големи, всеки ден представители на сдружения с минали процедури, търсят съдействие ще продължи ли програмата“, коментира кметът. В очакване да стартират дейности по саниране са още 143 от многофамилните сгради в Бургас, а от еднофамилните - 192 сгради.“, поясни кметът.

Всички присъстващи бяха категорични, че програмата трябва да продължи. Работи се по механизъм с подсилен мониторинг и уточняване на финансирането.

Областният управител Вълко Чолаков допълни, че като представител на държавата отчита успешното прилагане на Националната програма за енергийна ефективност, а най-големият позитив е, че са оправдани очакванията на гражданите. Той благодари на МРРБ за добрата координация по редица осъществени и текущи проекти в област Бургас и посочи, че регионът е водещ по нови предложения и процеси и във ВиК-сектора.

„Благодаря на г-н Нанков за съдействието от страна на МРРБ по редица казуси, свързани с бургаска област. Трябва да се работи в посока разширяване на двупосочните пътища в посока Царево, по отвеждаща инфраструктура за всички общини до областния град. Всяка ремонтирана пътна отсечка или строителството на нова намалява броя на произшествията и има бърза икономическа възвръщаемост. Това се дължи и на спецификата на област Бургас, свързана с туризма“, заяви бургаският депутат и областен координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев.

Зам.-министър Нанков обобщи, че 112 млн. лв. се инвестират в пътната инфраструктура в областта. С 90 млн. лв. от националния бюджет се изграждат и ремонтират пътища с дължина 61 км., а с осигурените от европейските фондове 22 млн. лв. се рехабилитират отсечки с дължина 45 километра. „Бургас може да бъде посочен като най-добрият бенефициент по ОП „Региони в растеж”, а проектите са най-много на брой и качествено изпълнени. Сред тях са енергийната ефективност за образователната инфраструктура, проектът за Морската градина и още много видими от гражданите“, коментира той.

Обявено бе, че до края на май ще стартира изграждането на обхода на Поморие. Това е последният етап от разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг с вложени още 20 млн. лв. от националния бюджет. През следващата седмица ще започне и ремонтът на участъка от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и магистрала „Тракия“. Със средства от  ОП „Региони в растеж“ предстои рехабилитация на 33,5 км от третокласния път Айтос – Провадия. Започва и очакваната рехабилитацията на обхода на Камено.

Друг важен за общината и областта проект ще стартира тази година с процедурата за инженеринг - връзката чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг. По време на Гражданския диалог общинските кметове и представители на различни институции зададоха въпроси, свързани с проекти за различните населени места, възможности за законодателни промени, предложения за следващия програмен период и други.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1634 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини