Комисията по отбрана подкрепи откриването на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски"

  • 17 април 2019 17:10

  • 467
  • 3
Комисията по отбрана подкрепи откриването на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски"
© Novini.bg

Проектът за парламентарно решение за откриване на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски", внесен от Министерския съвет на 10 април, беше единодушно подкрепен в парламентарната Комисия по отбрана днес.  Така ще се отговори на повишените изисквания към обучението за усвояването на новата техника във ВВС, която предстои да бъде приета на въоръжение, посочи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който представи мотивите. Създаването на Висше военновъздушно училище трябва да реши редица проблеми и недостатъци на съществуващата в момента система за авиационно образование, сред които, че не се извършва обучение на пилоти за гражданската авиация. 

Планираната годишна издръжка за училището, което трябва да функционира от началото на 2020 г., е за около 4,5 млн. лева.

Представители на Министерството на образованието и науката заявиха на заседанието, че подкрепят проекта, радват се, че се открива ново държавно висше училище, което се създава, за да отговори на повишените изисквания при подготовката на летци и авиационни кадри.

Пламен Манушев от ГЕРБ беше категоричен, че Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" не трябваше да се закрива. Това беше груба грешка, коментира Манушев, според когото летците трябва израстват в авиационна среда. Манушев обаче не е оптимист, че училището ще се осъществи бързо.

Председателят на комисията Константин Попов, който командваше ВВС, коментира днешното гласуване като прекрасна стъпка и добави, че без училище няма възраждане, а ако искаме ВВС да имат собствена школа, те трябва да имат училище. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков благодари за подкрепата за възстановяването на Висшето военновъздушно училище.

В началото на април премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на среща с личния състав на факултета "Авиационен" към Националния военен университет и военно-въздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия обяви, че е предприето необходимото за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия като самостоятелно висше учебно заведение.

С решение на парламента през 2002 г. Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски", Висшето военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов" в Шумен и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия бяха преобразувани във факултети на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, а за възстановяване на самостоятелността на ВВВУ "Г. Бенковски" се говори от години, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
467 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
веселин василев

2019.04.17 | 17:34

1

Тъпанари - това трябваше да го приемете преди повече от 30 години!!!!!

1

2019.04.17 | 18:52

2

Тъпанар си ти. Преди 30 години си имаше Висше военновъздушно училище. Закриха го 2002г.

степан

2019.04.17 | 23:21

3

Айде открихме топлата вода по бавно стоплят и от албански реотан.Не е новост защото го имахме се сега сигурно ще им раздават метли като на Хари потар.

Добави коментар

Водещи новини