Моделът “Дончев”: Философското снишаване

  • 16 април 2019 10:06

  • 3552
  • 10
Моделът “Дончев”: Философското снишаване
© Булфото (архив)

Кой български политик вътрешно се моли да се размине всичко около него напоследък? Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за? Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на? Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа? Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г? Не.

Човекът, който се събужда в последните сутрини с най-сериозно притеснение за политическото си бъдеще е вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Габровецът наистина има грижи на главата, тъй като облаците над него се сгъстиха. И има за какво. Бившият учител по философия влезе амбициозно в политиката, макар биографията му да бе пълна с добре звучащи, но не особено съдържателни постижения. Такова е специализацията му по политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша.

Началото на новия век Дончев посреща като директор на Високотехнологичния бизнес инкубатор в Габрово. Макар да се твърди, че е стартирал редица проекти, до момента градът на Васил Априлов така и не е станал притегателно място за IT-сектора. Нещо повече - днес Габрово не може да се похвали с индустриалци като Иван Калпазанов, Васил Карагьозов или Иван Х. Беров и Пенчо Семов. Дончев е член и на екипа „Експертни анализи“ към Института “Отворено общество“, разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране. Повече от десетилетие по-късно организацията на Джордж Сорос вече е загубила авторитета си у нас, а Северозапада продължава да опустява, въпреки стратегиите и плановете. Нищо, че междувременно бъдещият политик се е издигнал до програмен директор на “Отворено общество”.

През 2007-а Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник яхва вълната на одобрението към Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и става кмет на родния си град от листата на ГЕРБ. С негова помощ Габрово става един от основните бенефициенти на европейски средства сред българските общини. Въпреки това бившият редактор от Радио Габрово не остава цял мандат на кметския стол. През 2010-а става министър без портфейл, който трябва да отговаря за еврофондовете. Именно заради това на изборите през 2011-а неговия шеф на кабинета Таня Христова е принудена от самия Дончев да се кандидатира на изборите за кмет на Габрово. Според запознати - Христова тъкмо се е нанесла в жилище в столицата и няма никакво желание да заеме подобен пост в центъра на държавата. Как Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник я е склонил - историята мълчи и до днес.

Габровци знаят изключително добре, че на практика Христова е пионка и Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник продължава да дърпа конците в Общината. И до миналата година Габрово получава на глава от населението съвсем по-малко, отколкото столичани. Въпреки че големи преобразявания на градската среда се случиха в градове като Бургас, Русе, Варна…

Преобразяване има и в Габрово. Там роднини, приятели и приближени на настоящия вицепремиер управляват града или получават тлъсти заплати буквално за нищо. Затова през 2017-а народният представител от „БСП за България“ Кристина Сидорова изнесе факти за роднинските назначения в Габрово. Тя показа схема за назначения, според която братът на Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник – Момчил Дончев е назначен лично от Таня Христова за управител на общинско звено „Озеленяване“. „Управлява бюджет над 1 млн. лв. Назначен е без конкурс и ясни критерии, на които трябва да отговаря“, обясни тогава депутатката. Въпреки категоричните заявки на вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник брат му да не заема общински пост, след като стана ясно, че е спечелил формален конкурс за такъв, все пак през декември 2017-а е бил назначен за зам.-директор на обединените общински дружества за чистотата и озеленяването. В същият период бюджетът на дружествата е увеличен, както и заплатите на служителите им.

По думите на Сидорова братът на приближения до Дончев бивш народен представител Цветомир Михов не работи в габровската болница, но това не му е попречило да е част от Съвета на директорите и на тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева. „Кръстниците на кмета на Габрово са съответно: Мария Недева - председател на ОИК и РИК в Габрово, Момчил Недев - юрисконсулт на НЗОК и на големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово. И двамата са назначени лично от Таня Христова, без конкурс“, сподели още през 2017-а Сидорова. Тя разкри и как фирмата на Цветомир Михов изпълнява обществени поръчки за поддръжка на автопарка на Общински пътнически транспорт – Габрово. „Областен управител на Габрово е съученичка на жена му. Нейният съпруг пък е зам.-директор в МВР. Едно семейство управлява областните структури в Габрово“, коментира тогава народният представител от левицата.

Въпреки разразилия се след “Кумгейт” скандал, никой от приближените на Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник не подава оставка. Таня Христова продължава да е кмет на града, а Невена Петкова продължава да е областен управител. Съпругът на Невена Петкова пък очаква да се облагодетелства от протестите срещу ромските своеволия в последните дни. Цветан Петков е заместник-директор на ОД на МВР и се очаква именно той да смени подалия оставка старши комисар Борислав Бончев.
Дали поредното роднинско-приятелско назначение ще е факт - не е ясно. Причината е, че ескалацията на напрежението свари неподготвени всички от кръга “Дончев” в Габрово, а реакцията на местната общественост се оказа насочена именно към управляващите града.

Така вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник претърпя истински крах, при това там, където се чувстваше най-сигурен - в родния си град. Скандалът, след който цяло Габрово се вдигна срещу ромските своеволия демонстрира абсолютната несъстоятелност на Таня Христова. Кметицата не можа да овладее сама положението в града и дори не можеше да изрази позицията си, без да чете от лист пред телевизионни камери. Публично стана ясно това, за което се говореше от години - Христова няма достатъчен потенциал за градоначалник без покровителя си.

Затова и Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, в чийто вицепремиерски ресор не е сигурността, се появи в Габрово. Само че бе посрещнат така, както не е очаквал - с мощни освирквания. Вицепремиерът се опита да понесе реакцията на гражданите с усмивка, но тя приличаше повече на усмивката на Софиянски, която вбесяваше столичани няколко години. Съпругата на Дончев пък в стил “Десислава Радева” запона да пуска статуси и да обяснява, че Христова не трябва да подава оставка.

Всичко това се случи дни след като Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник береше плодовете на т.нар. “Апартаментгейт”. И до днес вицепремиерът е спряган за основоположник на “приятелския огън” в ГЕРБ. Вместо да оглави партията и да стане втория Борисов обаче, Дончев е принуден да гаси пожари и отново да се снишава и крие зад изящна словестност.

Както успя да се скрие след скандалите около НДК по времето на Мирослав Боршош. Като принципал на Двореца, Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник е знаел за скандалната обществената поръчка, предмет на делото срещу Мирослав Боршош. Дончев е бил наясно, че поръчката е компрометирана.

Нещо повече - с промени в устава е упълномощил изпълнителния директор на НДК Боршош да одобрява безлимитни харчове. Преди измененията от 2015-а, когато НДК отива в сферата на влияние на Дончев, Боршош е имал право да се разпорежда самостоятелно само със средства до 50 хил. лв. Всичко над тази сума е трябвало да мине през одобрението на Съвета на директорите на НДК. Към днешна дата Мирослав Боршош е подсъдим за нарушенията в Двореца, а сигнал към Прокуратурата бе подаден и по отношениe на Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Последният обаче за пореден път успява да излезе сух от ситуацията и сега е просто свидетел по делото.

В периода около скандалите с НДК Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник намира подкрепа от медии и кръгове, приближени на бъдещия посланик в Израел и близка до Боршош Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., както и на БСП. Неочакваната подкрепа отляво идва като благодарност за това, че като принципал на НДК Дончев е помогнал приближената на Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското Ия Петкова-Гурбалова да остане в ръководството на културната институция. И до ден днешен дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков е в Съвета на директорите на НДК. Любопитен факт е, че Петкова-Гурбалова бе конкуренция на Дончев в битието си на кандидат в листата на БСП на евроизборите през 2014-а. Според запознати, в момента социалистката се опитва да разбие управлението на НДК като предлага в неформални разговори постове на служители срещу подкрепа за нея.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник натрупа много врагове сред своите и след катастрофата край Своге. Вицепремиерът се опита да яхне вълната и да създаде държавен орган за пътна безопасност. През септември бяха тиражирани материали, според които Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник бе заподозрян в схема за усвояване на 4.5 млн. лева от камери по пътищата, в която е свързан т.нар. Институт за пътна безопасност. След като оглави мегаструктурата, обявена от Дончев, институтът трябвало да оказва натиск върху ведомствата за усвояване на сериозни пари около посочените от тях нередности по пътищата. Самият институт се обяви и срещу кандидатурата за вътрешен министър на Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,. Запознати твърдят, че това също е част от вътрешнопартийните игри, които лагерът на Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник играе. Според разкритията от септември, идеята е била да се наложи нов доставчик на следващите 50 камери за скорост, който е регистриран в Габрово - родният град на Дончев.

Интересно остава и до днес едно - философското снишаване ли е единствената причина Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник да продължава да се измъква сух от всички скандали или държи с нещо премиера Борисов. След скандалните назначения в местната власт, скандалите в НДК, опитите да овладее партията (според запознати - с част от младежите на ГЕРБ) и след народното недоволство в Габрово - вицепремиерът продължава да не дава оставка. А тя бе поискана шумно от гражданите на площада, в рамките на няколко протеста.

Последвайте канала на

Novini.bg
3552 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
опорна то4ка

2019.04.16 | 10:17

1

Новини.бг , от съчинихте този пасквил за Томислав ? Нали знаете че всеки може да спами и да хейти ? То да спамиш е най лесно, по трудно е да свършите нещо полезно за Габрово....като Дончеви примерно.

2019.04.16 | 12:44

4

Това,че цензурирате мненията на хората показва,че наистина с право са ни сложили на последно място по свободата на печата.Сигурно разбирате ,че това няма как да промени мнението на хората за определени политици за добро или лошо.,независимо какво вие пишете

Дончев

2019.04.16 | 11:45

3

Ей на това му се вика пасквил по класическа рецепта. Дончев е виновен за Северозапада и всичко друго.

Georgi

2019.04.16 | 11:21

2

Колко ви платиха да го оклеветите?

Габровец

2019.04.16 | 14:40

5

Единственото, което разбрах от този материал (без автор!) е, че Дончев е станал твърде неудобен на някои хора и се полагат големи усилия да се отстрани. Досега се чудех на събитията от последната седмица и не ми се връзваха нещата, но с ваша помощ започна да се нарежда пъзела. Благодаря.

50на50

2019.04.16 | 15:02

6

И тази писарушка е от българския ад - предрешен дявол-мазохист, който маскирал се като българин търпи всичко само и само да може да натисне главата на някой отново в катрана. Написалият горният донос е абсолютен тъпунГЕЙ.

alexievi

2019.04.17 | 10:37

9

Поредното потвърждение, че този сайт е лично на ЦЦ.

Бреее.

2019.04.16 | 16:02

8

Комунягите са готови винаги за интриги.Кой се окаже свестен човек от управляващите,дайте да му спретнеме компромат.Те ,комунистите само на това са способни.Повдига ми се като чуя комунизъм.

Иво.

2019.04.16 | 15:57

7

Срама нямат комунистите.Всички от управляващите са корумпирани.ГЕРБ се оказва,че целият е корумпиран.Е,остава БСП,които няма грам корупция.Чисти са като моминска пазва.Е,наистина сме държава от интриганти,завистници,доносници и т.н.

2019.04.17 | 11:24

10

Абе аз до сега си мислех че тоя сайт е цвъки,а ся от тролските коментари тука,осъзнавам че е на дончев!

Добави коментар

Водещи новини