Радев: "Апартамент гейт" е само върха на айсберга на ширещата се корупция и не се лекува с оставки

  • 08 април 2019 16:50

  • 5998
  • 49
© Булфото (архив)

Предложих проект на становище на КСНС, но то не се прие. Имаше разминавания и ще ви запозная накратко с тях.

Това обяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на след приключването на Консултативния съвет по национална сигурност на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

"Има разминаване за ефективността на дейността на КПКОНПИ. Има разминаване в оценката за това как НС контролира работата на КПКОНПИ. Има пасивни методи в борба с корупцията, които се фокусират главно върху сигнали. Виждаме и още един сериозен проблем - лица, които отговарят за избора на членовете на КПКОНПИ, не могат да бъдат проверявани качествено. Решенията, които предложих, са НС да разгледа и да приеме нов закон за борба с корупцията, като в него бъдат отстранени всички нередности. НС да направи комисия, която да разгледа дейността на КПКОНПИ. Пълна проверка на всички лица, които са замесени в последните скандали. Тези проверки да бъдат напълно публични", разкри президентът.

"Нямах намерение да свиквам КСНС. Преди година свиках КСНС точно по тази тема- предстоящото приемане на закона за борба с корупцията. Още тогава споменах, че в него има много нередности. Управляващите приеха един беззъб закон, чийто нередности виждаме днес. Срещам съпротива на всички свои предложения за борба с корупцията. Предупреждавах, че разпадът ще продължи, ако няма промени и ясни критерии в борбата с корупцията. Предупредих и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани кадри. Това не се случи. Напротив - институциите продължиха да неглижират проблемите с корупцията. Институциите не реагираха по никакъв начин на последните скандали и продължиха да мълчат. За мен това означава криза на държавността, която е свързана с националната сигурност. Това е причината да свикам КСНС. Председателят на КПКОНПИ имаше проблеми по същата тема за апартаментите и за това отмених поканата си към него. Докладът на КПКОНПИ до мен показва, че има огромни проблеми в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Липсва реален и ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ. Това най-добре се вижда от начина, по който беше избрано ръководството на КПКОНПИ", даде пример Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

"Призовавам за ясни и незабавни действия от страна на институциите по тази тема. Трябва да се сложи край на наглото държане на определени политици. Те се чувстват безнаказани. "Апартамент гейт" не може да се лекува с оставки. Оставките вършат работа само за партиите. Нужни са ясни, точни и незабавни мерки за борба с корупцията. Нужни са ефективни присъди. "Апартамент гейт" е само върха на айсберг на ширещата се корупция - това е мнението на обществото. Сред хората се говори, че политици, висши чиновници и магистрати демонстрират необясним лукс, имат имоти и в чужбина. Всичко това се случва на фона на срамните пенсии. Не случайно казвам и магистрати, защото борба с корупцията не може да се води с прогнила съдебна система. Има криза на доверието. За това трябва да се вземат незабавни мерки и те да изпреварват журналистическите публикации. Трябва да покажем, че има държавност. Трябва да покажем, че всички носим отговорност. Искам да благодаря на медиите, които започнаха този процес. Искам да призова всички българи да проявят нетърпимост към всички форми на корупция", завърши президентът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5998 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
Хм

2019.04.09 | 13:10

49

Не трябвало с оставки да се бори корупцията защото неговата оставка за апартамент гейт заедно с Лозан Панов е на дневен ред но ще види всеки българин че президента е толкова нагъл че няма да си подаде оставката. Още като е ползвал държавно жилище за жълти стотинки му е било ясно това. Прави се на ощипана госпожица. ИМПИЙЧМЪНТ

Умник Гюро

2019.04.09 | 09:53

48

Всички българи вече знаят: Фатмак Радев е финансиран чрез сенчести капитали и подкрепян от дългата ръка на руските тайни служби. Имаме си един национален предател за президент.

123

2019.04.08 | 23:21

47

Що не се гушнеш с курни и да си ходите в сибир...!!!

2019.04.08 | 20:00

39

Приятно съм изненадана от нашия президент ! Той обявява , че ни управляват корумпирани хора , по същество престъпници , които институциите оставят ненаказани ! Радев унищожава ГЕРБ за наша радост !

2019.04.08 | 21:34

46

Искате да кажете, че Президентът е Терминатор? Това ли е новата партизанска борба?

2019.04.08 | 21:32

45

Според Президента корупцията трябва да се лекува, като провинилият се политик става водач на Евролистата.Вероятно това е най-новият ефикасен способ за изкореняване на корупция.И тъй като С.Станишев не се е проявил така, трябва да баде наказан?Ако и това не е театър на абсурда, не знам какво е.

2019.04.08 | 21:09

44

Борисов не бил очаквал ?! Нацепиха му го яко до топките , той видите ли не очаквал ?! Абе аланкоолу , за какво Радев свика тоя съвет бе ? Да ти се любува ли ? Много си прост и тъп Баце ! Моли се да те из прати по живо по здраво , но имам съмнеж !

2019.04.08 | 20:24

43

Тикво , стига си хленчил и плямпал ! Тръгнал си да говориш какво извън темата за корупцията сте говорили!!! да не би да правите от нова година мин.заплата 447 евро като в РУМЪНИЯ.ай стига вече простотии и манипулации!!!НА ХОРАТА ИМ писна ВЕЧЕ. Махай се !

АААААААА

2019.04.08 | 20:24

42

Вкарвай тая мърша в конц лагери да роботят.

2019.04.08 | 20:08

41

Борисов не е смачкан ! Насран е и е препикан ! Като увяхнало мушкато е ! ГЕРБ мирише много лошо ! На разлагащ се труп !

Бонара

2019.04.08 | 20:02

40

Да. Живее Президента ура ура има излишък хората Измират като кучета ! Няма никакво здравеопазване ! Пътеката свършила и те изпращат да си мреш в къщи! Нямало санитарки в болниците дасе грижат за 100 процента инвалидите! Това ли е Излишека!

Добави коментар

Водещи новини