Каракачанов и Маринов: Ситуацията по границата е под контрол

  • 08 април 2019 10:53

  • 571
  • 7
© Novini.bg

Ситуацията по границата в момента е под контрол. Наблюдава се и има готовност да се реагира веднага. Разчетите са направени, действа се по план. Имаме одобрението на министър-председателя. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността на брифинг след съвещание при премиера Борисов, предаде репортер на Novini.bg. Припомняме, че през последните дни бежанци от цяла Гърция, между които семейства с деца, пристигнаха в района на Солун, за да поемат по т. нар. "Балкански маршрут" към Западна Европа.

Съвещанието беше във връзка със ситуацията в съседни страни и раздвижване на мигрантски маси. Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира, заяви Каракачанов.

Информацията показва, че и в Гърция, и в Турция, има хора, които се опитват да организират подобно движение, това са тартори в тези групи. Такова придвижване би могло да се използва по някакъв начин покрай наближаващите избори за Европейски парламент. Ако някой иска да дестабилизира Европа, той може да се опита да го направи по този начин. Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа. Нашата задача е да не допуснем големи групи от хора да преминат на територията на България. Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения, уточни министърът на отбраната. Той посочи, че периметърът на българската граница се наблюдава в дълбочина.

В първите 24 часа армията е готова да изпрати на границата 1200 души. Затова е много важно по тази тема в България да не се спекулира. У нас предстоят избори, но ако сме истински българи и отговорни като хора, една подобна тема няма да се използва за предизборни цели. В момента всичко е спокойно, взети са всички мерки. И мога да гарантирам, че ще направим всичко възможно България да не бъде пробита и да не се създадат вътрешни проблеми в страната. Всички мерки са разпоредени и одобрени от министър-председателя, заяви Каракачанов.

Мигрантите идват от свят, който също има своя организация. Ако някой иска по някакъв начин да дестабилизира Европа през подобни маси емигранти с внедрените си вътре хора, той може да се опита да го направи. На територията на България подобни опити не са забелязани. Само 1/3 от капацитетът в нашите лагери е зает - няма толкова хора и няма движение вътре. Ще направим всичко възможно България да не бъде пробита. Всичко необходимо ще бъде направено и ако някой си мисли да провокира България отвън – ние сме взели всички необходими мерки това да не се случи. Важното е обществото да е спокойно, да има доверие в институциите – те ще си свършат работата, подчерта Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

На този етап няма сигнали емигрантски организации като в Гърция и Турция да има и в България, каза министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,. Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи на емигранти в Турция и Гърция. До този момент ситуацията изглежда овладяна и в двете държави, но имаше сериозни опити, така че не е изключено те да преминат в друга организационна форма, коментира Маринов.

Той посочи, че на съвещанието при премиера е била анализирана информацията от всички служби, които имат отношение по проблема. На този етап по отношение на нашите граници ситуацията е нормална, но се налага да усилим нашето присъствие там. Има екипи от "Гранична полиция", допълнително съм разпоредил да се засили и присъствието на жандармерията, която провежда акция в пограничните малки населени места. Утре ще направим проверка на терените отново с оглед въвеждане на плана за действие при кризи. Не искам да има паника, но когато съседните на нас държави имат проблем, ние трябва да сме подготвени, за да не се пренесат те на наша територия. На този етап няма сигнали емигрантски движения като в Гърция и Турция да има при нас. Няма наличие на някаква организация, каза още Маринов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
571 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
????

2019.04.08 | 11:55

7

E,КАК няма да е под "контрол",с тази "СЕРИОЗНА,СТАБИЛНА оградка" и тези ЕВТИНИ ПАСПОРТИ,"другарЮ" Каракачанов?! ТОВА според Вас КОНТРОЛ ли е,"другарЮ"?! НАРОДЕ????

Увеличават тока с 20%, загиваме,

2019.04.08 | 11:29

5

ибал съм му майката и на министъра, и на границата.

2019.04.08 | 11:47

6

Писането на злобни и манипулативни коментари причинява рак на троловете и умират в мъки. Отиди се прегледай в онкологията на време !

Свинята Каракачанов ли ще даде

2019.04.08 | 11:23

4

3.5 милиарда бройката за летящите кенефи Ф-16 или пак ние, народът?

Границата е под контрола на синята мафия

2019.04.08 | 11:21

3

така е. Телта е съборена, парите за нея са прибрани от Делян Добрев и бандата му, бременни без проблем прескачат каквото е останало от мрежата, гърците си пасат овцете у нас. Само СДС.

бегом тогава,

2019.04.08 | 11:07

1

при ПРЕЗИДЕНТА,да борите КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА. ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ,СРЕЩУ НАРОДА.

2019.04.08 | 11:09

2

падни на колене комунистически троле и прави кавали педал долен !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини