"Алфа рисърч": При избори днес - ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%,

  • 01 април 2019 12:03

  • 1826
  • 6
"Алфа рисърч": При избори днес - ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%,
© Булфото (архив)

ГЕРБ взимат 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес.

Това показват резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. В резултат, след известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари, към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, като дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите, спад в активността ще увеличи тежестта на Движението и подобно на евровота от 2007г. би могло да ги постави в по-голяма близост до водещите ГЕРБ и БСП.

Сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия (последната спада до 14% при средно 20-25 на сто на предишни избори), мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната ѝ тежест при по-ниска избирателна активност. Формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.

„Демократична България“ с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат. Партиите от коалицията Обединени Патриоти, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО- 4,1%, НФСБ - 2.2%, Атака - 2.1% от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.

Ако тенденциите за паритет между водещите партии продължат, а други политически сили се окажат близки до прага за излъчване на евродепутати, изходът от предизборната надпревара може да се окаже силно повлиян от водачите на листи и способността им да добавят гласове към партийния вот.

Липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори. Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г (28% доверие срещу 43% недоверие).

Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, следван от Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и КрасенКралев. Позитивен индекс (превес на положителните над негативните мнения) имат също образователния министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, на туризма НиколинаАнгелкова и на транспорта Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети.

Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%. Единствено председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на успява да запази личен рейтинг. Тя се ползва с два и половина пъти по-високо одобрение спрямо Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско неодобрение (30%).

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.

След арестите на знакови фигури на икономическия „преход“ в България, за първи път от пет години е налице, макар и слаб ръст в доверието към прокуратурата и съда.

На фона на щетите, които понася ГЕРБ, преминаването на останалите партии към мобилизационна изборна вълна и туширането до известна степен на острите им публични пререкания, води до стабилизиране на техните позиции, макар и на по-ниски равнища, в сравнение с управляващите.

Сред лидерите Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, а Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа – с по 2%.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019 г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1826 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
хаха

2019.04.01 | 16:41

6

бате Бойко ти си мъж, бате Бойко е веднъъъъъж

Умник Гюро

2019.04.01 | 16:41

5

След този пореден болшевишки кьорфишек нека Бай Гюро ви разясни изборите: ГЕРБ печелят с около 10% пред комунистите-терористи от БКП/БСП. А след още 20 години БКП/БСП няма да я има на територията на Велика България, защото всички дърти комунисти ще са вече на оня свят.

.

2019.04.01 | 12:46

4

Алфа рисърч, благодаря Ви, честит празник и на Вас!

k

2019.04.01 | 12:43

3

Да бе, вЕрваме ви.

веселин василев

2019.04.01 | 12:42

2

Лъжете , защото бабичките и дядовците измряха!!!!!

...

2019.04.01 | 12:39

1

"Алфа рисърч" е собственост на фалшификаторите от БСП. Електоратът на комунистите на 90 % измря, така че тези 33,4 % за БСП са гнусна лъжа. Да бяха написали 10,4 %, щях да им повярвам.

Добави коментар

Водещи новини