Зорница Русинова: Над 230 000 безработни започнаха работа през 2018 година

  • 29 март 2019 16:58

  • 239
  • 0
 Зорница Русинова: Над 230 000 безработни започнаха работа през 2018 година
© ПП ГЕРБ

Безработицата в България се понижи до рекордно ниско ниво. През 2018 г. средното й равнище е 5,2%, което е значително по-ниско от средното за ЕС ниво. Близо 230 000 безработни постъпиха на работа благодарение на подкрепата на трудовите посредници в бюрата по труда. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за по време на форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Бориовец. Положителните тенденции продължават и в началото на 2019 г. През януари и февруари близо 37 000 безработни са започнали работа, даде за пример Русинова.

Сред предизвикателствата остават подготовката на кадри с необходимите знания и умения, за да се удовлетворят потребностите на икономиката, отбеляза още Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за. Най-търсени на пазара са хората с умения за общуване, разрешаване на конфликти, лична ефективност, решаване на проблеми, изграждане на екип, както и с математически, научни, аналитични и дигитални умения, уточни Русинова.

Заместник-министърът на туда и социалната политика представи и ефекта от мерките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за подкрепа на пазара на труда. По различни операции за осигуряване на обучения и заетост на младежи до 29 години и възрастни са инвестирани над 400 млн. лв. До 3 май работодателите могат да подават проекти по схема „Умения". Предложенията могат да варират между 15 000 лева и 4 млн. лева, в зависимост от големината на предприятието. Средствата ще се отпускат за обучение на служителите на компаниите или за обучение и наемане на безработни лица, като акцентът ще е поставен върху дигиталните компетентности и ключовите умения. Общият бюджет на схема „Умения" е 30 милиона лева, с които се очаква се осигури заетост и обучения за над 5 000 души. От 1 април 2019 г. стартира и нов прием на заявления от работещи за получаване на ваучер за обучение по ключови компетенции или професионална квалификация, информира още Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за. Документите се подават във всички Бюра по труда. За ваучери могат да кандидатстват заети над 54 години, както и заети със средно и по-ниско образование, уточни Русинова.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини